Външни публикации

Нещо качествено, което може да си позволите – Часовникът Tissot PRS 516 Automatic Chronograph

Когато става дума за притежание на внушителен часовник, лесно разпознаваем и, който със сигурност ще предизвика истинска еуфория, чаовникът тип хронограф винаги е първи в списъка на нашето ръководство за покупка. Хронографите са готини, обикновено изглеждат спортни и по-технически снабдени от класическите часовници и освен това са доста полезни (поне това, което собствениците се опитват да ви накарат да мислите). Въпреки това, хронографът е с доста сложна характеристика в сравнение с класическия си аналог с 3 стрелки, особено когато става въпрос за механични часовници – но ние имаме решение – достъпен хронограф с приятно вдъхновение от състезателните автомобили и силно, и надеждно механично съдържание. Ето и моделът на автоматичен хронограф Tissot PRS 516 от 2015 година.

Изборът на хронограф е като покупка на седан с 4 врати. Защо? Също като колите, има десетки от тях, които се предлагат на пазара. започвайки от кварцовите часовници от 100 евро до високотехнологичните механични такива като De Bethune DB29 MaxiChrono (на цена над 150 000 евро) – и дори не говорим за онези с допълнителни усложнения (QP или турбийон). Разбира се, има ограничения за избора на правилния часовник, а първият обикновено е вашият бюджет. Вероятно веднага ще си помислите, че трябва да бъде Omega Speedmaster или Chrono на Tudor Heritage, но и двете са с цена над 3 500 евро. Някои марки обаче могат да предложат алтернатива за част от цената, поискана от гореспоменатите големи имена. Аурата и родословието със сигурност не са в една и съща лига, но бъдете сигурни, че автоматичният хронограф Tissot PRS 516 не е лишен от интерес, особено ако знаете, че е на достъпна цена.

Как този Tissot PRS 516 може да бъде със завидно съотношение цена-качество, без да прави компромиси с качеството? Не забравяйте, че Tissot е в средната гама на Swatch Group, но ние все пак говорим за швейцарски продукти. Разбира се, не очаквайте да видите ръчно гравиране, но независимо дали гледаме циферблата, стрелките, корпуса или каишката, този часовник е пълен с детайли и е проектиран да предлага приятно усещане при носене. Този автоматичен хронограф Tissot PRS 516 дори идва с леко екзотични материали като керамичен безел, на който е гравиран тахиметър. Самият корпус е изработен от сатенирана неръждаема стомана – има дори хубава полирана фаска, която се движи от единия към другия лъг от всяка страна на корпуса, който е с внушителния диаметър от 45мм. Трябва да отбележим, че 45мм може да бъде проблематично не само в дизайна, но и по отношение на комфорта – часовникът вероятно няма да стои балансирано на по-малките китки.

Така, дотук заключихме, че корпусът не изглежда или чувства евтин. Какво ще кажем за циферблата? Същите забележки както преди: дизайнът е готин и изпълнен с детайли, които създават хубав, спортен, състезателен усет. Индексите, които са повдигнати над циферблата, прикрепени към вътрешния фланец, също показват часове, минути, секунди. Двата по-малки брояча – така нареченото двукомпонентно разположение – са добре интегрирани и добре четливи. Стрелките са в същия дух – добре проектирани, големи и луминисцентни за добра четливост и са с достатъчно детайли и орнаменти, за да изглеждат по-луксозни.

Този циферблат показва необходимите функции, което означава малка секунда на 9ч, 30-минутен брояч на 3ч и дата, която е добре интегрирана на 6ч (индикация, която може да бъде коригирана чрез тласкач в касата). Циферблатът не е претоварен с надписи и се чувства балансиран, четлив и добре направен. Перфорираната каишка допълва този дизайн. Червените шевове пасват на няколкото червени акцента, които могат да бъдат намерени на Tissot PRS 516 Automatic Chronograph върху стрелките и тласкача.

Добре, да обобщим. Циферблатът е приятен и качествен, каквито са и корпусът, короната, тласкачите и безелът. Каишката съответства на дизайна на часовника и се чувства комфортно и придава чудесен завършек. От всички визуални аспекти, този часовник не изглежда да е евтин. Но от какво са спестили, за да постигнат тази цена? От механизма може би…? Съвсем не! Tissot PRS 516 Automatic Chronograph идва с новия ETA A05.H31, еволюция на Valjoux 7750. Той измерва 30 мм точно като стария Valjoux и изглежда доста сходен, когато се гледа през стъкления гръб. Основната разлика идва при разглеждането на спецификационния лист, тъй като този нов калибър се отличава с 2 допълнителни екстри, но най-вече разполага с по-дълъг резерв (60 часа срещу 42 часа за 7750). Визуално, този механизъм на ETA не е никак лош за наблюдаване. Разбира се, завършен е индустриално, но как може да има ръчна изработка в този ценови диапазон? Определено получавате повече, отколкото сте платили с този Tissot PRS 516 Automatic Chronograph.

Часовник

Още интересни новини в нашият сайт Chasovnici-bg.com

Back to top button