Регион

Жандармерия е пратена на границата с Турция, армията е в готовност

Жандармерия е пратена по границата с Турция, а заплахата от мигрантска вълна е реална. Това е станало ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на извънредно заседание в Министерския съвет, предаде Нова.

Борисов e заявил, че очаква да го свържат с турския президент Реджеп Ердоган, за да обсъдят ситуацията. „Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха, да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират“, коментира Борисов.

По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че Борисов е провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата са обсъдили обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Борисов и Ердоган са се разбрали двамата да проведат среща в понеделник.

 

По пътя от Одрин за Капъкуле и Капитан Андреево има групи хора, които вървят пеша, но не е ясно дали са бежанци. Към гръцкия пункт Пазаркуле вървят бежанци, които казват, че са сирийци и афганистанци и искат да стигнат до Европа.

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Българската армия има готовност да се включи със състав до 1 000 души и до 140 единици техника, съобщават от Министерството на отбраната.

Граница

Тази вечер брифинг на ГКПП „Капитан Андреево“ дадоха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков. Те успокоиха, че на този етап няма повече от стандартното опити за влизане в България – случаите били единични. Положението било по-сериозно на турско-гръцката граница. Маринов допълни, че ситуацията не е спокойна и трябва да се следи внимателно. Властите уверяват, че се пази и гръцко-българската граница.

До ескалацията на напрежението се стигна след като 33 турски войници бяха убити в Сирия, а Анкара обяви, че пуска бежанците към Европа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Колю тракториста
Колю тракториста
29.02.2020 0:25 0:25

Хасковските патрулки също да заминават на границата тюфлеци които не могат 30 лицеви да направят и се разхождат с електрошок

катаджия
катаджия
29.02.2020 11:00 11:00

Що бе Кольо пак ли си пиян че искаш да ги няма патрулките да можеш да газиш хора по пътищата и да си безнаказан.

Back to top button