Външни публикации

Как да разпознаем един часовник дали е качествен?

Часовникът е нещо лично. Всеки има свой вкус за дизайна и стила. Затова не искаме да посочваме какво е добър или лош часовник, а какви са признаците на качествения часовник като цяло и как тези знаци са лесно разпознаваеми.

  1. Вид на механизма

Един добър и достъпен часовник има кварцов механизъм или сертифициран механичен механизъм (COSC). Почти винаги се използва кварцов механизъм (захранван от батерия) в часовници на цени от 50 до 1000лв. Основно предимство на кварца е, че са необходими по-малко движещи се части. Това прави часовниците по-точни и достъпни.

Например италианската марка часовници Emporio Armani използват механизми Miyota, Seiko и Ronda. Тези марки са се доказали с времето. Те са известни от тяхната издръжливост и съотношение цена-качество. Тези механизми ако се поддържат правилно, имат живот от няколко десетилетия.

Часовник

  1. Материал на изработка

Качественият часовник е направен от благородна стомана. Титаниевите и керамичните часовници са още по-качествени (но имат и по-скъпа цена). Неръждаемата стомана в сравнение с обикновения месинг не може да бъде повлияна от влага и също така не променя цвета си. Има хипоалергенен ефект и дразнене на кожата е рядкост с часовник от неръждаема стомана.

За моделите с PVD покритие (Physical Vapor Deposition) е характерно, че не променят цвета си и са много устойчиви на надрасквания. Така са металите с цветове като жълто злато, розово злато, сребърно и черно. Часовник без PVD покритие може да се обезцвети в рамките на една година при често използване. Използваните материали често са гравирани на гърба на часовника. Забележка: Ако на задния капак е изписано „Stainless Steel Back”, това означава, че само задният капак е от неръждаема стомана. Такива часовници са изработени от евтини материали, понеже най-често при тях корпуса и верижката са от месингов материал (нискокачествен).

Теглото на часовника също може да е признак за качество. Това дава индикация за това колко твърда е използваната стомана и какъв вид механизъм се използва.

По-добрите марки часовници използват 316L неръждаема стомана, която има по-високо ниво на чистота. Видът на покритието от неръждаема стомана и PVD често не е отбелязан на часовника. За да сте сигурни за видът на неръждаема стомана, винаги можете да се консултирате с продавача. Но ако това е по-скъпа марка, по подразбиране се предполага, че всичко ще бъде наред.

Часовник

  1. Тип на стъклото

Часовниците с цена над 1000лв винаги имат сапфирено стъкло. Сапфиреното стъкло не се драска и е едно от най-твърдите материали. Кристалното или минералното стъкло е характерно при часовниците от средния клас от 100 до 1000лв. Минерал-кристал стъклото също е твърд материал, но може да се одраска от остри предмети. Ако използвате часовник със сапфирено стъкло, то по-вероятно е да се появят драскотини по корпуса на часовника, отколкото на стъклото.

  1. Степени на водозащита

– 10АТМ – 10 бара налягане. Това го прави добър часовник за плуване и водни спортове.

– 5 АТМ – 5 бара налягане. Това го прави устойчив при дъжд и душ, но не се препоръчва плуване.

– 3 АТМ – 3 бара налягане. Издържа само на леки водни пръски, но не се препоръчва къпане и плуване.

Степените на водоустойчивост винаги са посочени на задния капак на часовниците.

По-горните характеристики са фокусирани върху корпуса на часовника. Съветваме да сведете до минимум контакта с вода на кожената каишка (ако не е водоустойчива). Освен това е важно каишката да се вписва добре в корпуса на часовника. Шевовете са предназначени да бъдат симетрични и тесни.

  1. Качество на изработката

И накрая, можем да кажем, че един качествен часовник, освен гореспоменатите характеристики, има и хубав финиш. Това е разликата между евтин и достъпен часовник. Трябва да се усеща комфортно и майсторско изработени. Не трябва да има остри ръбове, производствени забележки, разхлабени патенти или някаква друга форма на лоша изработка.

  1. Марката е от значение

Твърде често обаче чуваме, че някой е купил часовник от марка, която вече не съществува. Това винаги може да се случи и определено не трябва да ви спира да купувате часовника. Но ако нещо не е наред с новозакупения ви часовник, утвърдената марка може просто да осигури допълнителна сигурност, като да достави резервни части например.

Back to top button