Любопитно

Библиотеката в Димитровград показва 438 редки издания

Постоянна експозиция „Редки и ценни издания“ откри Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

Експозицията включва 438 тома българска възрожденска книжнина, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на български и чужди класици, издания в уникален формат, езикови речници, стихове, повести, разговорници, религиозна литература и др. Те бяха представени от директора на библиотеката Валентина Терзиева.

Самостоятелният фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г. Най-старото издание е първи том на енциклопедия „Брокхаус“ или т. нар. „Германика“ от 1882 г. По-важни издания притежание на библиотеката са още „Речник на българския език“ на Найден Геров (1895), „Под игото“ (1896) на Иван Вазов, „Българските доброволци в Сръбско-турската война 1876 г.“ от Тилю Колев (1896), „Миналото. Очерки и спомени из деятелността на българските тайни революционни комитети“ (1898) на Стоян Заимов, „Енциклопедически речник“ (1899) на Лука Касъров и др.

Сред ценните експонати от началото на миналия век са „Естетическите отношения на изкуството към действителността“ на Николай Чернишевски (1900). „Ад“ на Данте Алигиери от 1906 г., в което са включени ценни и оригинални илюстрации на Доре, „Съчинения“ (1909) на Марин Дринов, ръкописът „Отечество Гердима“, с обем от близо 3 000 страници с информация за Нова Надежда и целия хасковски регион.

Изложбата беше открита рамките на Националната библиотечна седмица.

Библиотека

На 25 май от 17:30 часа в Лятната читалня на Исторически музей Димитровград пък ще бъде представена книгата „Разпространение и употреба на първите огнестрелни оръжия по балканските земи“ с автори Стефан Попов, Павел Димитров и Детелин Недев, съобщават от общината. Авторите са част от Bulgarian Pankration and HEMA Associationq, която проучва и развива древногръцкия боен спорт Панкратион и Европейските исторически бойни изкуства.

В нея те разказват за появата на първите огнестрелни оръжия на сегашната територия на България през 15-16 в., както и как барута и аркебуза с появата си променят бойните тактики и стратегии в целия свят. Особено внимание е обърнато на въоръжението при падането на България под турско робство, въстанието на Константин и Фружин и последвалите кръстоносни походи. На представянето ще бъде показан автентичен костюм и аркебуз от 15-16 в.

Представянето е част от събитията по случай 70 години музейно дело в Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button