Любопитно

Бъдещи екскурзоводи представиха туристически обекти пред четвъртокласници

Бъдещи екскурзоводи от хасковската ПГТ „Александър Паскалев“ са представили значимите туристически обекти и институции в Хасково пред четвъртокласници от СУ „Васил Левски“, съобщават от общината.

Откритият урок се е провел в кметството, където малките ученици са имали час по гражданско образование. Всички са били посрещнати от заместник-кмета Мария Вълчева.

Среща

Най-често задаваните въпроси от четвъртокласниците са били свързани с това как се става кмет, какво работи той и трудно ли е да се взимат решения в ситуации като пандемия или злополука. Част от децата вече искали да бъдат управляващи и се интересували от това какво трябва да учат, за да сбъднат мечтите си, допълват от общината.Среща

След това учениците бяха посрещнати от заместник-областния управител Виолета Желева, която ги е развела из сградата. Децата са посетили кабинета й и са се запознали с работата й, съобщават от областна администрация.

След това те са били запознати с това какви функции изпълнява областният управител и какви са основните му дейности. Те научиха още за структурата на администрацията.

Ученици

Междувременно поредица от инициативи и нетрадиционни уроци се проведоха в Гимназията по туризъм по национална програма „Иновации в действие“ с гости от професионални гимназии в Сопот и Несебър, съобщиха от „Александър Паскалев“. Срещата започна с представяне на училищата, тяхната история, традиции, училищен живот и добри практики. Интерес предизвика дългогодишният опит на хасковската гимназия в реализирането на проекти по програма Еразъм+, както и начинът, по който тя се справя с планираните мобилности в условията на COVID-19. Ученици от специалност „Екскурзоводско обслужване“ презентираха забележителностите на Хасково под формата на виртуална разходка, след което включиха гостите в забавни интерактивни дейности. Последва реална разходка из град Хасково, която започна с изкачване на 135-те стъпала на Камбанарията, продължи с каране на скейтборд зад Монумента „Св. Богородица“ и много фотопаузи до атрактивните паметници и скулптури из центъра на града.

Ученици

През втория ден домакините от „Александър Паскалев“ представиха два открити урока и проведоха интересни дискусии след тях. Първият урок бе по проектно базирано обучение по математика, на който под ръководството на учителя Таня Христозова учениците измериха имот, пресметнаха необходимите материали за построяване на еднофамилна сграда в него, като използваха знанията си за лице и повърхнина на геометрични фигури, изчислиха и лихвата по ипотечния заем. Урокът завърши с изчисляване на грамажа на торта и разделянето ѝ на еднакви парчета според броя гости.

Ученици

Другата иновативна дейност в Гимназията по туризъм е съдържателно-езиково интегрирано обучение по учебна практика – технология на хотелиерското обслужване и английски език. Този урок бе на тема „Места за настаняване“ и се проведе под ръководството на учителя по английски език Елена Димитрова с ученици от 9, 10 и 11 клас. Бъдещите хотелиери отбелязаха в padlet map любимите си дестинации в България и въведоха информация и снимки за тях, а чрез menti.com демонстрираха какви места за настаняване познават. Работа по групи беше възложена в приложението linoit. Всеки екип получи казус за решаване – като истински туристически агенти трябваше да изберат подходящо място за настаняване според профила на клиентите си. Накрая чрез quizziz бяха проверени знанията на учениците по темата.

В новия кабинет по рекламна графика учителят по информатика и информационни технологии Станимир Велев демонстрира възможностите на специализираното оборудване – термопреса, машина за биговане, 3D принтер, термопреса за чаши и машини за изрязване. Интерес предизвика и новата специалност „Съдебна администрация“, която гимназията предлага в новия си план-прием.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button