Външни публикации

ПМГ „Иван Вазов“ посрещна две партньорски училища по „Иновации в действие“

Първата обменна визита по Национална програма „Иновации в действие“ на МОН се проведе от 9 до 11 юни в ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград.

Гости бяха партньорските училища от Враца – СУ „Козма Тричков“ (иновативно) и от Хасково – ФСГ „Атанас Буров“. За гостите бе подготвена интензивна, но разнообразна програма, предразполагаща за споделяне на опит и обмяна на идеи.

Групата от Враца, заедно с колеги и ученици от хасковското училище, прекрачиха прага на гимназията. Посрещна ги усмихнато момиче в носия с пита в ръце, след което учители и ученици се запознаха със своите партньори и разгледаха училището. До края на деня бе предвидено посещение на Дом-музей „Пеньо Пенев“. Гостите бяха силно впечатлени от интересната беседа на госпожа Живка Шишкова, уредник на музея, и очаровани от запознанството с димитровградския пейзаж.

Същинската работа започна на следващия ден. Преподаватели и ученици от двете училища присъстваха на два интердисциплинарни урока, представени от участниците в иновативния проект – учениците от 10б и 10в клас. Под ръководството на Г. Караиванова – старши учител по английски език и Ваня Маринчева – старши учител по БЕЛ, бе представен урок на тема „В търсене на красотата“. Учениците от 10б клас представиха своите „открития“ на български и на английски език в разделите природа, изкуство, женска красота и обаяние на словото. Решенията им бяха креативни и разнообразни – гледаха видео, електронна книга, откъси от „Ромео и Жулиета“ в комикси, анимационни изображения на ученици върху клипове от тяхна любима музика. Литературната част премина под наслов „Искам с думи да рисувам“. Учениците бяха подготвили филм за силата на женската красота и изработиха пъзел с красиви изображения. Гостите бяха впечатлени от стиховете на поетесата София Георгиева от стихосбирката й „Зора“, подбрани от Ваня Маринчева. Всеки, който разпознаваше себе си в поетичния калейдоскоп, получаваше съответното стихотворение като подарък.

Вторият урок премина под наслов „Литературни маршрути с родописеца Вазов“. Той бе съвместна работа на учителите по литература и география – Мариана Пенева и Живка Ненова. Под тяхно ръководство учениците от профил „Икономически“ подбраха няколко обекта в Искърското дефиле, обичани и често посещавани от Патриарха, разказаха за учредяването на Туристическото дружество с общо изкачване на Черни връх през 1895 г. и показаха Вазовия барелеф на връх Ком. Маршрутите бяха описани в брошура, която гостите получиха, а преди това учениците обясниха дълбоката връзка на Иван Вазов с „всичко българско и родно“.

Преподавател от училището във Враца демонстрира пред учениците забавна игра за умения по финансова грамотност. Младежите трябваше да „заработят“ месечен бюджет за семействата си, разумно да го разпределят и да опитат да го редуцират при непредвидени обстоятелства.

На уроците присъстваха Радостина Димитрова – председател на Обществения съвет в гимназията, и Росен Кузев – един от учредителите на иновативния проект. Денят завърши с релаксиращо посещение на Александровската гробница, от чиято мистичност и красота гостите бяха очаровани.

В петък учителите от двете училища – във Враца и Хасково, заедно с работещите по проекта в ПМГ „Иван Вазов“, се събраха и обсъдиха своите впечатления. Хр. Михайлова запозна гостите с други иновативни практики, реализирани през годините в гимназията, с което ги провокира да споделят и своя опит. През това време учениците, ангажирани с проекта, работиха заедно в WorkShop работилница, където с акварелни бои върху фон от гербовете на трите училища изразиха себе си с рисунка.
В края на срещата единодушно бе впечатлението, че очакванията на гости и домакини са били оправдани, а обмененият опит – ползотворен и за трите страни. Скоро екип от ПМГ ще върне визитата и ще се докосне до атмосферата и учебните практики в северозападния град.

Back to top button