Регион

Насърчават компостирането на биоразградими отпадъци в Тополовград

Деца и ученици от Тополовград и село Устрем участваха в първите обучения по компостиране в града.

Те се запознаха с ползите за околната среда, които носи оползотворяването на отпадъците от биомаса. Всички научиха, че прясно окосената трева, дървесните стърготини, обелките от зеленчуци и плодове, остатъците от хляб и макаронени изделия и др. представляват материал, от който се получава компост, наричан още биотор. Той може да се използва при отглеждането на плодове и зеленчуци като почвен подобрител за повишаване плодородието на почвата. Компостирането спестява пари като намалява необходимостта от закупуването на изкуствен тор.

Компостът подпомага околната среда като намалява количеството отпадъци, изпращани в депата, снижава броя на курсовете на сметосъбиращите коли до депото, намалява нуждата от изкуствени химични торове.
В следващите месеци предстои организирането и провеждането на специализирани обучения на общински служители, които ще отговарят за процеса по компостиране – един от начините за подобряване на управлението на отпадъците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Nemesis
Nemesis
22.08.2021 23:29 23:29

Нашите по -умни предци са правили това в продължение на хиляди години.

Колелото е преоткрито. Браво.

Back to top button