Регион

Млади архитекти превръщат в атракция водната кула в Димитровград

Млади архитекти ще превърнат водната кула в Димитровград в уникална атракция, съобщават от кметството.

Община Димитровград е първата, която по силата на подписан меморандум между НСОРБ и Университета по архитектура, строителство и геодезия, привлича млади архитекти и инженери да работят по проекти за цялостно преобразяване на градската среда. Кметът и заместник-председател на управителния съвет на НСОРБ Иво Димов и главният архитект Елисавета Георгиева обсъдиха с проф. д-р инж. Славейко Господинов – заместник-ректор по учебни дейности, качество и акредитация на УАСГ конкретните стъпки за провеждане на пленер за студенти по архитектура. Целта е разработване на цялостна концепция и проект за ревитализация на водната кула и пространството около нея.

Кула

Предстои преподаватели и възпитаници на университета да направят конструктивно обследване на зданието и да разработят обща концепция, която да изтъкне преимуществата на сградата и да предложи решения за нови обществени функции. Община Димитровград предвижда да организира пленер за студенти от различни специалности на УАСГ, които да имат възможност на терен да работят над своите проекти.

Кула

На специална изложба димитровградчани ще могат да се запознаят с разработките, а жури ще оцени качествата на всеки проект и ще избере победителите. Кметът изрази готовността най-подходящият идеен проект да бъде реализиран.

Водната кула е един от символите на Димитровград. Тя е построена през 1873 г. като част от съпътстващата инфраструктура на железницата на Барон Мориц фон Хирш. Трасето е свързвало Западна и Средна Европа с Цариград, а районът на жп гарата днес се намира в самото сърце на най-младия европейски град. От март 2018 г. съоръжението е собственост на община Димитровград. След изграждането на новия надлез над жп линията с кръговото кръстовище, в чийто център се намира водната кула, тя още повече засилва значението си за естетиката и историята на града, допълват от общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button