Любопитно

Балетна гала вечер и експозиция в димитровградската библиотека

С балетната гала вечер „Димитровград – моя сбъдната мечта“ от 20:30 часа на площад „България“ и представяне на местния периодичен печат от 17 часа в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ продължава празничната програма на Димитровград.

В първия голям празничен концерт на сцената ще се изявят звездите на Софийската опера и балет – Марта Петкова и Никола Хаджитанев. В балетната гала вечер зрителите ще видят красив спектакъл и танцовите изпълнения на възпитаниците на ОЦТИ „Галаксико“ с художествен ръководител Тихомир Митев. Пред публиката ще се представят Ивайло Янев и Златомир Колев, които сбъднаха своята мечта, тръгвайки от родния град и покориха сцени у нас и в чужбина. Възпитаниците на „Галаксико“ вече са професионални балетни артисти в Държавна опера Стара Загора и Пловдив.

Малко по-рано в библиотеката ще бъде представен местният периодичен печат. Историята на димитровградската журналистика започва с бригадирското движение и изграждането на града в средата на ХХ век. Първият вестник в Димитровград е бригадирският бюлетин „Млада гвардия“, чийто първи брой излиза на 9 май 1948 година. Вестникът е преименуван няколко пъти през годините и просъществува до края на 2000 година.

В изложбата са представени още вестници, издавани от големите индустриални предприятия в Димитровград, както и първите частни вестници в Димитровград, които започват да излизат от началото на 90-те години на XX век.

Печатът е съхранил история, факти и събития за променящия се през годините Димитровград. В периодичните издания израстват професионално и се изграждат цяла плеяда журналисти и редактори, чийто имена ще откриете в експозицията от периодични издания. На страниците на вестниците свои произведения са публикували не само димитровградските журналисти, но и голяма част от местните поети и писатели.
Експозицията е интересна за широк кръг посетители и ще бъде отворена до края на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button