Регион

Препоръчват кратки тържества на открито за първия учебен ден

Тържествата за първия учебен ден да са кратки с по-малко присъстващи и на открито препоръча кметът на Димитровград Иво Димов на директорите на училища, съобщават от общината.

На срещата беше обсъдена готовността за започване на учебната година в условията на пандемия. Градоначалникът настоя тържества да има преди всичко за първокласниците и по преценка на училищните ръководства за гимназистите от 8 клас и за новосформираните паралелки от 5 клас.

Училищните директори увериха, че са в готовност да посрещнат новата учебна година, като имат осигурени дезинфектанти, маски и създадена гъвкава организация сред персонала. Голяма част от педагогическия и непедагогическия персонал е ваксиниран или с наличие на антитела.

Още в началото на август общината закупи бързи антигенни тестове за всички работещи в системата на образованието в училищата и детските градини. Изследванията се правят при съмнение или оплаквания.

В насоките си Министерството на образованието и науката е разписано, че учениците до IV клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Маските няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата.

Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището. Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване. При желание на родителите и учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище. Вижте насоките на МОН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button