Хасково

Шефът на ВиК – Хасково: До сутринта ще отстраним аварията и ще пуснем водата – ВИДЕО

„Обещавам в най-кратки срокове да отстраним аварията и да пуснем водата. За да сме максимално обективни ще кажа, че това ще стане до сутринта, до 12 часа“, съобщи новият управител на ВиК – Хасково Борис Бусаров.

Както Haskovo.info писа, голяма авария стана вчера по обяд при помпена станция „Ябълково“, която беше спряна заради монтажа на електропроводи от ЕСО – Хасково. След нейното пускане стана и аварията, която остави без вода 9 хасковски квартала и 6 села. От МРРБ изпратиха на място екипи на ВиК Бургас и Стара Загора в помощ на ВиК – Хасково. На хасковлии беше препоръчано да не пият вода до отстраняването на аварията, защото е възможно завишаване на стойността по показателя „естествен уран“. РЗИ – Хасково издаде предписание за ограничаване на водата за питейни нужди. В най-кратки срокове ще бъде направено изследване.

Авария

От ВиК имат 4 водоноски, които дезинфекцират и очакват още 3, които при нужда ще бъдат разположени утре в Хасково. Бусаров допълни, че спуканата тръба е много рядка – чугун фи 700, каквато е намерена в склада в Бургас, като в противен случай е трябвало да бъде поръчана от Франция.

Новият ВиК-шеф каза, че основният проблем на Хасково е старата водопроводна мрежа и че има идея и план как да се решат проблемите. Той каза, че за целта ВиК – Димитровград трябва да се присъедини към Асоциацията, като имал уверението от Българския ВиК Холдинг и МРРБ, че това ще се случи. С получен кредит от ВиК – Хасково са разплатили задълженията си за ток и към Басейнова дирекция, но продължават спешно да им трябват пари.

Бусаров коментира и скока в цената на тока. Той каза, че няма представа как ще расте цената на тока на свободния пазар, като даде за пример, че последната сметка за ток на ВиК е 1.1 млн. лв., а за същия период на миналата година е била 0.5 млн. лв., а постъпленията са същите.

На мястото на аварията беше и зам.-министър Валентин Граматиков, който каза, че отстраняването й върви по план. Той допълни, че се водят разговори на високо ниво, за да се реши проблема със скъпия ток. Към момента Холдингът имал възможност да покрие част от разходите на ВиК-дружествата. Според него засега ВиК-дружествата няма да бъдат докарани до фалит заради скъпия ток. Ще бъде разработен проект за подмяна на помпите в помпена станция „Ябълково“ и отвеждащите тръби до водопровода.

Областният управител Минко Ангелов припомни, че преди 10 години е разработен проект за воден цикъл в четири квартала на Хасково, който обаче не е реализиран.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
quentin_karantino22
quentin_karantino22
22.09.2021 19:57 19:57

А бе какви са тия шемети от фотосите ,цял ден една тръба не мооат сменят, боклуци недни!!

Ще ти проговори
Ще ти проговори
22.09.2021 21:19 21:19

Този завалия, „голямото шеф“, защо така разбиращо гледа? Да израства ръководно, нали за това са го пратили тука.

Анонимен
Анонимен
23.09.2021 16:39 16:39

Вече сме 23.09.2021 г….. Вода няма и ръцете да си измие човек…. Чешмите са сухи, затова пък ни препоръчват да не пием и да не готвим с водата дето я няма, подиграват се с хората

Back to top button