Любопитно

С шоу програма и астроработилници откриват учебната година в планетариума в Димитровград

С прожекции на шоу програмата „Космическият устрем на Европа“ и интересни астрономически работилници на 1 октомври от 12 часа ще бъде открита новата учебна година в Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград, съобщават от общината.

Програмата се организира съвместно с Регионалният природонаучен музей – Пловдив. В дейностите ще се включат ученици от 5, 6 и 7 класове от ПМГ „Иван Вазов“ и ОУ „Алеко Константинов“.

Ще има няколко астроработилници. „Космосът и пикселите“ – Желаещите да се включат в това знимание ще направят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството – като този на австралийските аборигени и поантилизма. „Направи си планета & Мисията GOCE“ – Работилница за запознаване с характеристиките на геоида (истинската форма на Земята) чрез изследване на 3D принтирани модели и пресъздаване на геоидната форма на Земята от пластелин. „Построй космически кораб“ – Участниците в тази работилница ще имат възможност да построят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически носители от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях. „Космически кантар“ – Колко бихме тежали на Венера? Използвайки коефициенти участниците могат да изчислят теглото си на различни планети. „Рецепта за Комета“ – С тази впечатляваща научна демонстрация ще „сготвим“ комета пред вашите очи, разкривайки органичната материя, от която е направена. А в последващата дискусия ще дадем отговори на много от въпросите, вълнували привържениците на тези „опашати звезди“.

През новата учебна година в ЦПЛР-НАОП „Джордано Бруно“ ще продължи популяризацията на астрономията сред учениците на Димитровград със своите образователни форми. Кръжоците по астрономия са предназначени за ученици от училищата в община Димитровград от 4 до 12 клас. В тях учениците ще могат да се запознаят със звездното небе, небесните обекти и явления, да се включат в групите за наблюдения и наблюдателните експедиции, да работят по национални и международни конкурси, проекти и програми, да се обучават за участие в олимпиади и да участват в други мероприятия, организирани от НАОП. Приблизителният брой на постоянно обучаваните ученици е 90. Кръжоците са безплатни и са отворени за записване и след 1 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button