Регион

Родители от Димитровград: Второкласник тормози и бие децата ни

Родители на второкласници от Основно училище „Алеко Константинов“ в Димитровград втора година се опитват да се справят с проблем с тормоз над децата им в училище. Днес те алармираха медиите, след като преди това са подавали жалби до училищното ръководство, полицията и Социално подпомагане.

Всичко започнало малко след началото на миналата учебна година, когато децата тръгнали в първи клас. През октомври семейство Тенчеви установили, че едно от децата им е било бито в училище. Те разбрали това дни след случката, тъй като детето го било срам да си признае. Оказало се, че насилникът е негов съученик. Родителите подали жалба. Ръковдството на училището разговаряло със семейството на другото дете и били назначени срещи с психолог, а то било спряно от занималня.

Бой
Родителите на битите деца

Нещата леко се успокоили, но родителите отдават това и на онлайн обучението и липсата на комуникация между децата. Все пак имало още няколко случая на тормоз над децата. А всичко започнало отначало през тази учебна година, разказаха родителите.

Преди дни друго дете се прибрало вкъщи с белези от бой. То било душено и удряно в тоалетната на училището от същия съученик. Освен до образователните власти родителите подали жалби и до полицията, и до Социално подпомагане. Те настояват за мерки, които да решат проблема.

Бой

Директорката Дорина Желязкова и педагогическият съветник Димитър Димитров

Директорката на училището Дорина Желязкова обясни, че всичко, което е нужно е направено. Разговаряно е с родителите, има и срещи с психолог. Винаги има такива по-буйни деца, но с времето проблемите се решават, посочи тя. В същото време законът не позволява дисциплинарни мерки като преместването на детето в друго училище. Според педагогическия съветник в училището Димитър Димитров соченото за насилник дете не проявява агресия. То обяснило, че прави всичко под формата на игра.

Потърпевшите родители не искат детето да бъде изключено или местено, а собствените им деца да не ходят със страх на училище, затова и се надяват, че работата с психолози ще дадат резултат.

Бой

15 коментара

 1. нищо повече неможело да се направи – при системно незачитане на правилата, побои над съученици …. да изчакаме да осакати или убие някой. Втора година вземат мерки и проблема продължава?!?! Мислите ли, че дават ефект ? Педагогическия съветник смята, че това е на игра, а не агресия … освен да го остави да си играе ритайки главата на някое дете вместо топка … като смятат че е „игра“ да заведе неговото дете да го ритат, скачат и ползват главата за боксова круша! Докато педагогическия съветник смята системното насилие за „форма на игра“ и директорката е изчакала повече от година за официална забележка за да се решат с времето проблемите (явно е очаквала децата да свикнат да бъдат бити в училище) …. нещата няма как да се променят!

  1. Абсолютно съм съгласна с Вас. Изказванията на директора и педагогическия съветник са възмутителни.

 2. Компетентността на този педагогически съветник е нулева. Откога душене, удряне, ритници са форма на игра? Директорката трябва да го уволни веднага, ама то като ги виждаме колко тъпо гледат и двамата…..освен родителите да почнат с тях да си „играят“

 3. Затова е пълно с педал*ета , едно време всико се решаваше между момчетата,а сега майки,татковци,лели,стринки

  1. като ти чета тъпия пост или си майката, или си таткото, а може би лелята или стринката на този.
   То за това е такова детето. Голям срам за родителите.
   Незабавно уволнение за тези двамата – директорката и психолога!!! Потресен съм.
   Добре, че тоя не е в класа на внука ми, че моето търпение не е година и половина, а минута и половина.

 4. Не знам какво е виновна директорката ?Г-жа Желязкова ми е преподавала,а ми беше и класен!!Обикнах математиката изцяло заради нея,за мен е голям професионалист!

 5. Преди няколко години дъщеря ми имаше подобен проблем в същото училище.директорката не прави нищо ако не се намесят родителите

 6. Годините минават, лошите случки се повтарят. Когато бях ученик в началото на прехода имаше тъпанари от по-горните класове, които караха по-скромните ученици да им събират фасове. Искаха им парите, гониха ги! Ритаха ги! Родители се уплакваха и накрая нищо. Така е сега, така ще е в бъдеще! Бъди перде и продължавай напред.

  1. … хайде като се прибере в къщи детето ти което си пратил на училище за да учи , наритано, душено, удряно в главата и това се слува системно за втора година и с други деца – ти бъди перде и продължавай! Ако всички са като Тодор и бъдещето ще е такова … Утре ако всички спрат децата си от училище – родителя е ДЛЪЖЕН по закон да осигурен здравословна и безопасна среда в която да отглежда детето си, ако в училището не му я осигурява , то е задължение (а не право) да не го пусне на училище, докато не се осигури подходяща среда.
   Аз съм много озадачен, защо след като стане подобен инцидент родителите трябва да ходят да подават жалби и търсят решение … училището и учителите (на тях сме поверили децата си) са длъжни при подобен инциден (при това рецидив) да потърси съдействие и сигнализират на отговорните институции – лекар, полиция, агенция за закрила на детето, инспекторат и родителите.

  1. павлитова сега трепери да се яви пак на конкурс но и този път ще се издъни има друг вече сложен

 7. Подайте целият клас молба за освобождаване на децата Ви от това училище и да видите колко бързо ще реагират педагозите

 8. Едно време другарят Николов така добре съветваше педагогически, че още ме наболява вратът… ама пак си имаше гамени де.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button