Регион

Заловиха лекарства, достатъчни за производството на близо 100 кг. метамфетамин

Над 2.6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да бъдат използвани за прекурсори на наркотици, са задържани от митничарите от началото на годината, съобщават от Агенция „Митници“.

Иззетите за деветте месеца на 2021 г. общо 2 639 870 таблетки представляват най-голямото количество лекарства, обект на митническа измама или контрабанда с цел преработка в наркотични вещества през последните повече от 10 години. Предишните по-големи количества са от 2018 г. и възлизат на малко над 600 000 таблетки.

По-голямата част от лекарствените продукти – 2 190 000 таблетки, са задържани през юли при две проверки – на МП „Капитан Андреево“ и в София.

В периода 27 и 28 юли е проведена акция на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“. Проверен е и е пломбиран с митническа пломба товарен автомобил, влизащ от Турция през „Капитан Андреево“. Според транзитните документи част от превозваната стока е лекарствен препарат, който не е одобрен за употреба в ЕС. Продуктът съдържа псевдоефедрин, поради което би могъл да послужи чрез преработка като суровина за производство на метамфетамин.

Преди явяване на превозното средство във вътрешно митническо учреждение за митническо оформяне, е извършена повторна проверка на товара в склад в района на София. Установено е, че е направен опит за манипулиране на митническата пломба и стоката е заменена с друга – Витамин С. На място в склада са открити и доставените от Турция лекарства – 1 200 000 таблетки в оригинални опаковки.

По-рано същия месец на „Капитан Андреево“ е проверена и друга пратка от Турция, насочена за друг вносител. Митническите служители установяват, че описаните в документите 24 кашона с витамини всъщност представляват 33 000 опаковки или 990 000 таблетки от друг лекарствен продукт, също съдържащ псевдоефедрин. По този случай е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. С постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Количеството псевдоефедрин, което може да бъде извлечено от двете пратки с лекарствени продукти, е достатъчно за производството на близо 92 кг. метамфетамин, които по цени за нуждите на съдопроизводството се оценяват на близо 3 000 000 лева.

Около 450 000 таблетки са задържани и през април при друг случай. Лекарствените продукти са били превозвани товарен микробус с полска регистрация, пътуващ от Турция към Словакия, а в митническите документи били описани като витамини. По случая са задържани и са привлечени като обвиняеми двама мъже – шофьорът – полски гражданин, и придружаващият го украински гражданин.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button