Хасково

Предлагат нови COVID-мерки, мобилен кабинет ще ваксинира в Димитровград

Нови противоепидемични мерки е предложил главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, съобщават от здравното министерство. Причината е увеличаването на заболеваемостта от COVID-19 и повишения брой заети болнични легла.

Препоръчва се достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

Предлагат се и конкретни мерки в образованието. Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от 5 и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво – преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Направените предложения ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на 18 октомври, допълват от министерството на здравеопазването.

Мобилният кабинет на РЗИ – Хасково ще ваксинира желаещите на Неделния пазар в Димитровград и тази неделя от 8:30 до 13 часа, съобщават от общината. Кабинетът ще е пред спортна зала „Младост“, като са налични и четирите ваксини.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button