Хасково

И в РИК не се разбраха за състава на СИК в Хасково, чака се решение от ЦИК

Районната избирателна комисия не успя да назначи съставите на Секционните избирателни комисии в Хасково за президентските и парламентарните избори на 14 ноември, което е прецедент.

Както Haskovo.info писа, партиите не се разбраха за състава на СИК при консултациите на 8 октомври в кметството. При това положение СИК се назначава служебно от РИК.

В РИК са разработили два варианта за разпределение на членовете. Единият е от работна група, а другият от член на комисията. При първия вариант обаче имало неравномерно представяне на партиите в секции в града и селата например, както и почти напълното удовлетворяване предложенията на две партии за сметка на друга. Вторият вариант е използвал пропорционален метод и равномерно разпределение на ръководства и членове. След гласуване обаче никой от двата варианта не събра необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове на РИК.

Комисията прие решение за отхвърляне на двата варианта, поради което РИК – Хасково е в невъзможност да назначи СИК в срок. Цялата административна преписка се изпраща на ЦИК за решение по компетентност. Очаква се ЦИК да назначи СИК в община Хасково или да даде указания на РИК как да го направи.

През миналата седмица РИК назначи СИК на 9 общини в областта, за които беше постигнато съгласие от партиите по време на консултациите. В Харманли не беше постигнато съгласие, но се очаква във вторник РИК да успее да назначи СИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button