Хасково

4 лаборатории в Хасковско ще правят безплатни тестове за зелен сертификат – ВИДЕО

4 лаборатори в Хасковска област са определени да извършват безплатни антигенни тестове, съобщи след заседание на областния оперативен щаб директорът на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова.

Там единствено ще се заплаща такса за пробовземане, за която няма определена цена. РЗИ
има определени количества тестове, които ще бъдат предоставени на хасковските ДКЦ1, Делпем, Милаб и свиленградската лаборатория на Елена Генева.

Над 50% от медиците в МБАЛ – Хасково са ваксинирани, но със завършен ваксинационен цикъл са едва 30%, съобщи изпънителният директор на болницата д-р Георги Гелов. Той каза, че доста от работещите в МБАЛ са преболедували COVID-19 през предишните вълни, но някои преди повече от 6 месеца. Д-р Гелов коментира ниския процент на ваксинирани свои колеги с това, че много от тях се занимавали с пропаганда на антиваксърство, което правили и лични лекари. Тъй като от утре в болниците ще могат да работят само медици, които представят зелен сертификат, д-р Гелов е издал заповед неваксинираните да могат да си направят безплатни антигенни тестове. Болницата разполагала с налични от РЗИ, като при нужда ще се осигурят допълнително.

Към момента в МБАЛ – Хасково се лекуват 90 пациенти с COVID-19, като има 10 свободни легла. 6 от пациентите са на апаратна вентилация в крайно тежко състояние, а останалите са кислородонуждаещи се с пневмонии. Болните деца са 5, като 17-годишно момиче е с по-сериозна пневмония, която се овладява. Д-р Гелов каза, че болницата има възможност да разкрие още 20 до 30 легла, които ще могат да се обслужват с наличния персонал. По 24 са хоспитализираните в Харманли и Димитровград, където също има готовност при необходимост да се увеличат леглата.

В ЦСМП – Хасково от началото на октомври до днес са прегледани почти 3 000 души, като 542 от тях са с коронавирусна инфекция. Сформиран е нов спешен екип, като има готовност за разкриване на още един екип, след настояване на зам.-областния управител Виолета Желева.

Хасковска област е в червената зона по заболеваемост с 301 новозаразени на 100 000 души за последните 14 дни. Общо ваксинираните са 69 395, като тези със завършен цикъл са 35 497 (18%). 224 са с поставена бустерна доза.

Д-р Соня Димитрова съобщи, че съгласно новата заповед на здравния министър заболеваемостта ще се следи не на областно, а на общинско ниво, където ще се взимат допълнителни мерки. Към момента с най-висока заболеваемост е община Харманли – 493 на 100 000 души. Ако премине над 500 ще бъде изготвен доклад до министъра на образованието за определяне на график за ротационно обучение – присъствено и онлайн. Вероятно това ще се случи още утре.

Началникът на РУО – Хасково Веселина Павлитова каза, че от 15 септември досега 42 паралелки са били в електронна среда. Засега повечето ученици са присъствено. Повече карантинирани ученици и заради болни учители имало в училище „Неофит Рилски“ и професионалната гимназия „Захари Стоянов“ в Харманли. В Хасково най-много в електронна среда били във ФСГ „Атанас Буров“ и Спортното училище „Стефан Караджа“.

Около 40% от персонала в училищата е ваксиниран или преболедувал. На 100% пък били в училището в село Малко градище, община Любимец.

По повод раздаваните в училищата декларации за съгласие за тестване на учениците Павлитова обясни, че изследванията в никакъв случай не са задължителни, а по този начин се събира информация дали родителите биха искали децата им да бъдат тествани за COVID-19. В случай, че 90% от родителите изявят такова желание училищата ще могат да получат безплатни тестове от РЗИ.

От началото на учебната година до момента в областта от COVID-19 са заболели 23 ученици в община Хасково, 7 в община Харманли, 2 в община Димитровград и 3 в Свиленград. За същото време с коронавирус са диагностицирани 15 учители от община Хасково – основно от ФСГ, 10 от Харманли – главно в ПГЕТ „Захари Стоянов“, по 3 в Димитровград и Свиленград и 2 в община Тополовград.

Желева заяви, че се обсъжда извършването на контрола по заведенията и търговските обекти с по-голяма площ. Проверките ще са съвместни между РЗИ и полицията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
✓
20.10.2021 18:40 18:40

Къде е новината за дрогираното харманлийско курве с Мини Купъра ?

Fuck
Fuck
20.10.2021 21:17 21:17

НЕ ЗНАЕХ ЧЕ ВИРУСИТЕ ВЪРВЯТ САМО ПЛ ЗАВДЕНИЯ И ГОЛЕМИ МАГАЗИНИ
ЯВНО СЪМ ИЗОСТАНАЛ В МЕДИЦИНАТА
ТОЗ НОВИЯ МИНИСТЪР КЪДЕ ЛИ Е ЗАВЪРШИЛ ТА Е ТОЛКО ОБРАЗОВАН ?????

Анонимен
Анонимен
20.10.2021 23:42 23:42
Отговор до  Fuck

Където и стария, който пък директно ги затваряше

Онзи
Онзи
21.10.2021 15:46 15:46
Отговор до  Fuck

Явно сте ограничени в мисленето и затова не знаете, защо големите магазини са на това положение. Щом до сега не сте го разбрали, няма и да го разберете, защото нямате капацитета за това.

Back to top button