Избори 2021

Катя Панева и Радан Кънев информират Европа за проблемите с хасковската вода

Петиция за проблемите с водата в Хасково до Европейския парламент ще изпрати водачът на листата на „Демократична България“ Катя Панева. Тя е изготвена заедно с евродепутата Радан Кънев, който е член на Комисията по околна среда и обществено здраве.

Вече десетилетия жителите на град Хасково и близките села нямат безопасен достъп до качествена питейна вода. Над 70 хиляди жители са принудени да използват за питейни нужди бутилирана вода или да рискуват здравето си, ако използват вода от обществената водоснабдителна мрежа, която не отговаря на стандартите на ЕС поради високо съдържание на уран и висока алфа активност, пише в резюмето на подготвения документ.

От днес пред офиса на коалицията в Хасково на ул. „Васил Друмев“ всеки може да се подпише под петицията. Десетки направиха това само в рамките на няколко часа.

Демократична България

През септември за пореден път водата в Хасково беше забранена за пиене, а проблемите не могат повече да се отлагат, коментира Катя Панева. Ние сме изготвили два въпроса към Европейската комисия – за качеството и цената на водата и се надяваме на подкрепа от Европа за решаването на проблемите, допълни тя.

Демократична България
Радан Кънев

Европейският парламент може да се намеси във всеки проблем и да помогне за решаването му. Всеки европеец има право да получава годна за пиене вода и това е един от най-важните приоритети в работата на комисията ни, заяви Радан Кънев. Европейският парламент и Европейската комисия могат да изпратят мисия в България, която да провери нещата и да проведе съответните разговори. Може да бъде направено и задължително предписание да започнат необходимите действия за подобряване на качеството на водата и достъпа до вода, заяви евродепутатът и обяви, че ще съдейства с всички сили това да се случи.

Радан Кънев допълни, че работи с Катя Панева много активно по проблемите с водоснабдяването и припомни, че в последния парламент именно тя внесе един от малкото стигнали почти до финала законопроекти.

Демократична България

Промяната в закона за водата, която да гарантира компенсации при липса на качествена вода и да допусне диференцирани цени така или иначе е готов и ще бъде първата ми задача в новото Народно събрание, каза Катя Панева. Това ще помогне на цяла Българи, защото такъв проблем има в много населени места.

Демократична България

Вижте петицията

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button