Хасково

Празнична литургия в църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково

Българската православна църква почита днес Събор на св. архангел Михаил и св. мчк. Ангел Лерински. На Архангеловден храмов празник има църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково.

Празничната света литургия в храма отслужи Смоленският епископ Висарион – викарий на Пловдивския митрополит Николай в съслужение с хасковски свещеници. На службата бяха кметът Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Таня Захариева, съобщават от общината.

Църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ празнува 160 години от своето освещаване. Храмът е построен през 1861 година. Майстор Петър Казов с голяма група карловски и брациговски зидари изграждат църквата за кратко време. Богатите дърворезби на иконостаса, архиерейският трон и малките иконостаси са дело на известния майстор Яне Спиров. Стефан Андонов и Атанас Гюдженов, ученици на Станислав Доспевски, изписват 220 стенописи, а останалите са изписани от братята Васил и Стефан Мосхови.

Поради изключителната архитектурна значимост на храма, неговата автентичност и майсторска изработка на иконостаса и стенописите, той е обявен за паметник на културата от национално значение.

Както Haskovo.info писа, за 160-годишнината има подготвена празнична програма.

Празник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button