Хасково

Хасковско сдружение помага на онкоболни и повишава здравната култура в 5 училища

Клиничен психолог към хасковското сдружение Българска асоциация на хора с онкологичнии други заболявания „Живот“ оказва психологическа и емоционална подкрепа на онкологично болни и семействата им за справяне с тревожността, дистреса и депресивните състояния по време на пандемията.

Закупен е апарат за рехабилитационни процедури на онкопациенти, претърпели операция. Това е голяма придобивка каза председателят на сдружението Минка Арабаджиева.

Активно протича и кампанията за информиране на младите хора за опасността от единственото заразно онкозаболяване – рак на шийката на матката. Повече от 280 ученици от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, ФСГ „Атанас Буров“, ПГЛП „Райна Княгиня“ и училищата „Св. Паисий Хилендарски“ и „Васил Левски“ в Хасково са посетили срещите със специалист-гинеколог с акцент върху необходимостта и отговорността от редовни профилактични прегледи с цел ранна диагностика. Те научиха още, че честототата на заболяването, което засяга жени на възраст между 20 и 45 г., у нас показва трайна възходяща тенденция.

Сдружението предлага безплатен ехографски преглед за откриване на рак на млечната жлеза. Така на пациентките се спестяват формалностите да искат направление от личния си лекар. Интерес към прегледите проявяват и жени от Харманли, Минерални бани и други съседни общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button