Регион

За втори път Димитровград шества по улиците с искане за чист въздух

Второ протестно шествие срещу обгазяването със серен диоксид и запрашаването на въздуха се проведе по обяд в Димитровград.

Десетки протестиращи се събраха пред спортна зала „Младост“, след което със знамена и плакати се отправиха към ТЕЦ „Марица 3“. При движението на групата поетапно полицията затваряше булеварди, улици и кръстовища.

Протест

Ден преди протеста от ТЕЦ-а обявиха, че спират работа с официално обяснение „Планов ремонт“. Юрисконсултът на централата Юлиян Семерджиев заяви, че това няма общо нито с протеста, нито с предписанията на РИОСВ за отстраняване на нередности, но ще използват времето, за да ги отстранят.

Протест
Юлиян Семерджиев

От РИОСВ – Хасково издадоха на ТЕЦ-а 3 предписания, наложиха 4 акта и издадоха 2 наказателни постановления за 30 000 лв. и 4 000 лв., които се обжалват от предприятието. Беше даден краен срок до 6 декември да се отстрани проблем в технологията, като в противен случай от екоинспекцията заплашиха да се стигне до принудително спиране на централата.

Протест

„Според мен ремонтът на ТЕЦ-а няма да доведе до решаване на проблема. Трябва да се поправи сероочиствщата им инсталация, от която идват всички проблеми“, заяви един от лидерите на протеста Росен Давчев.

„Да дойде собственикът на централата и да живее един ден в Димитровград при източен вятър. Тогава цялата отрова е в града“, каза Румен Колев, който допълни, че вече не живее в Димитровград.
Сред протестиращите пред спортната зала беше кметът Иво Димов. Той каза, че е дошъл като гражданин, чието семейство живее в Димитровград.

Протест

„Не приемаме, че протестът е срещу ТЕЦ-а, а е за по-чист въздух. При това положение и ние го подкрепяме, защото също живеем в Димитровград“, заяви Юлиян Семерджиев. По неговите думи ТЕЦ-ът не е основен замърсител на въздуха, защото и преди той да заработи е имало превишения на стойностите на серен диоксид. От централата изразиха съмнения в точността на станцията, която мери въздуха в центъра на Димитровград. Семерджиев даде пример, че наскоро в 11:15 часа са измерени стойности от 2 500 микрограма на кубически метър, при които не е трябвало да остане живот в града, а след 3 минути стойностите са били 0.

След като стигнаха до входа на ТЕЦ-а протестиращите поискаха да се срещнат с представител на ръководството й, но никой не излезе. Хората отново скандираха срещу обгазяването на Димитровград и оставиха плакатите си на портала. Те са заканиха да продължат с протестите ако ситуацията не се подобри.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button