Хасково

Хасковските работодатели заявяват нуждата си от кадри до края на годината

До края на годината е срокът, в който работодателите от Хасковска област могат да изпратят своите предложения и необходимостта от кадри в съответното професионално направление.

Представители на бизнеса могат да ги изпращат до Регионалното управление на образованието или чрез училищата заявките ще бъдат препратени до РУО. Засега обаче в управлението са постъпили едва няколко предложения.

Правилата за планиране, утвърждаване и реализиране на новия държавен план-прием са обсъждани на заседание на комисията по заетост към Областния съвет за развитие, съобщават от областната администрация. От РУО са направили кратък анализ на вече реализирания прием, както и насоките за новия. През изминалата учебна година са били утвърдени 83 паралелки в областта. 52 от тях са били професионални и 31 профилирани. Към 10 септември са реализирани 76 паралелки. 46 от тях са били професионални и 30 профилирани. За тази учебна година са утвърдени 77 паралелки, което е по-малко от миналогодишния прием, но отговаря на реализираните като план паралелки.

Миналата година в 7 клас са се обучавали 2 009 ученици, а записани в 8 клас са 1 788. Има 221 деца, които не са продължили образованието си тук. Предполага се, че те са в гимназии в други области на страната или са заминали за чужбина.

От Хасковската търговско-промишлена палата са изразили мнение, че трябва да се организират срещи с работодатели от водещите браншове. Според зам.-областния управител Виолета Желева трябва да се водят по-мащабни информационни кампании. От РУО са допълнили, че дуалното обучение е изключително полезно за учениците, но в региона е все още на ниско равнище.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button