Хасково

Актуализираха бюджета заради скъпия ток, съветниците от БСП напуснаха сесията на общинския съвет – ВИДЕО

С 27 гласа „за“, 2 – „против“ и 7 – „въздържал се“ без дебати общинският съвет прие предложената от кмета Станислав Дечев актуализация на бюджета и корекция на разчета за финансиране на капиталовите разходи заради високите цени на тока.

Както Haskovo.info писа, заради повишените в пъти сметки са предвидени допълнително около 700 000 лв. за електричество. 413 000 от тях идват от нарасналия през годината данък от придобиване на имущество, а останалите 287 318 лева са остатък от перото „Местни дейности“. Само за улично осветление тази година вече са платени 1 350 000 лева при заложени по план 900 000, а тепърва предстои да бъдат получени последните фактури за годината.

С 24 гласа „за“, 9 – „против“ и 4 – „въздържал се“ беше приета план-сметката за такса смет за следващата година. Haskovo.info припомня, че таксата за 2022 г. не се променя. Тя остава в размер 3.5 промила за физически лица и 13 промила за фирми. Поставя се акцент върху по-високата събираемост на старите задължения и разчистването на незаконни сметища.

Кметът Станислав Дечев коментира, че философията е една и съща, сега са се консултирали с юристи, като имаше предвид да издържи на евентуално обжалване в съда. Haskovo.info припомня, че Хасковския административен съд отмени текстове на общинския съвет за такса смет за 2020 г. и 2021 г. Общината обжалва първото определение и смята да обжалва и второто.

Съветническата група на „БСП за България“ пък напусна заседанието на общинския съвет. Причината беше изказване на съветника от ГЕРБ Делян Делчев, който засегна Маргарита Маркова от БСП. Това стана при обсъждане на докладната за избор на регистриран одитор за Специализираната болница за активно лечение по онкология. Камен Тодоров каза, че няма уважение и диалог в нормална обстановка и затова групата напуска заседанието.

Съветниците решиха общината да поиска от държавата да предостави един от имотите до бъдещия Ритейл парк, за да бъде изградена улица, която да обслужва бъдещите обекти. Паркът ще се намира на мястото на бившите казарми между булевард „Раковски“ и улица „Дунав“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button