Любопитно

Проф. Георги Янков с мащабно изследване на политическите системи

Излезе книгата „Сравнителни политически системи“ на родения в маджаровското село Ефрем проф. д-р Георги Янков.

КнигаУченият е основател и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“, заслужил професор на УНСС, понастоящем директор на Центъра за политологични изследвания. Научният труд е плод на дългогодишни изследвания, продължение на предходното проучване „Политологичната мисъл от древността до наши дни“.

„Още Сократ и Платон са смятали, че държавното управление е една от най-сложните човешки дейности, която повече от всяка друга предполага съответно образование, възпитание и посвещаване. И тук се натъкваме на едно парадоксално противоречие: една от най-сложните и значими човешки дейности се упражнява (с известни изключения) от хора на средно, а в редица случаи и под средното интелектуално равнище. Това е едно от фундаменталните противоречия на политическата дейност, което по-скоро се задълбочава от началото на XXI век“, смята проф. Янков.

Авторът обръща внимание, че цел на истинската политика е да формира ефективни и справедливи правила за функциониране на публичната сфера, да създава и прилага управленски стратегии и конкретни публични политики, да управлява неравенствата в обществото, да решава конфликти.

Най-голямо място в книгата е отделено на сравнителния анализ на парламентарните, президентските и полупрезидентските системи на управление. Засегнати са и особености на българската система на управление.

Проф. Янков има над 190 публикации, сред които е първото по рода си рейтингово изследване в България „Най-успешните български министър-председатели (1879-2009)“. През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България“. Той е отговорен редактор на енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт – преподаватели и випускници на УНСС“, издадена по повод 100-годишния юбилей на УНСС. Предстои разработването на нова енциклопедия от екипа на проф. Георги Янков, със заглавие „Видни финансисти, мениджъри и предприемачи – преподаватели и випускници на УНСС (1920 – 2021)“.

Проф. Янков, потомък на тракийски бежанци, е автор и на история на родното си село Ефрем, припомня Haskovo.info. Ученият построи в бащините си двори параклис „Св. Георги Победоносец“, подпомогнат от дарителя Вълчо Баланов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button