Регион

Убиват хиляди кокошки заради огнище на птичи грип в село Криво поле

За огнище на птичи грип в землището на хасковското село Криво поле съобщавата от Българската агенция по безопасност на храните.

Вирусът е установен в два животновъдни обекта за отглеждане на кокошки носачки край селото. Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнището на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на десетки хиляди заболели и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор.

Около засегнатите обекти е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Хасково Криво поле, Корен и Момино, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат селата Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството, допълват от Агенцията по храните.

Междувременно от Министерски съвет съобщиха, че хасковлията Христо Вълчанов е освободен като изпълнителен директор на БАБХ и на длъжността е назначен проф. д-р Христо Даскалов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.01.2022 22:10 22:10

Тия пачи не знаят ли боко тиквата вече го няма

Back to top button