Хасково

Нови стенописи и украса на оградата на църквата „Успение на Св. Богородица“ в Хасково

Завършва изписването на олтарната апсида на катедралния храм „Успение на Св. Богородица“ в Хасково.

В продължение на близо година по стенописите работи Мирослав Асенов. Майсторът е изобразил Света Богородица на трон с ангели, а под тях са литургистите. Работи по възрожденския стил и каноните на Самоковската школа, по които са изписани Рилският, Бачковският и Троянският манастир. Асенов се занимава с иконопис от 30 г., като преди 15 г. е рисувал и тавана на хасковската църква „Св. Димитър“.

Църква

По същото време с църковни орнаменти се украсява северната ограда на храма. Тук се трудят Петър Ванев и Бисер Атанасов. Работата се извършва по поръчка на църквата и в ранния следобед беше нагледана от архиерейския наместник Георги Тодев и отец Антоний Енев.

Плановете са всичко да бъде завършено до Ивановден – 7 януари, когато в 9 часа за служба в хасковската църква се очаква пловдивският митрополит Николай.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пол
Пол
03.01.2022 23:06 23:06

Красиво е,но защо вътре в храма са опънати въжета пред олтара и иконите?Много е грозно да спираш хората по този начин. И това чиновническо работно време от8÷17ч?!? Преди не беше така.Защо отблъскват хората?

Back to top button