Хасково

Нови стенописи и украса на оградата на църквата „Успение на Св. Богородица“ в Хасково

Завършва изписването на олтарната апсида на катедралния храм „Успение на Св. Богородица“ в Хасково.

В продължение на близо година по стенописите работи Мирослав Асенов. Майсторът е изобразил Света Богородица на трон с ангели, а под тях са литургистите. Работи по възрожденския стил и каноните на Самоковската школа, по които са изписани Рилският, Бачковският и Троянският манастир. Асенов се занимава с иконопис от 30 г., като преди 15 г. е рисувал и тавана на хасковската църква „Св. Димитър“.

Църква

По същото време с църковни орнаменти се украсява северната ограда на храма. Тук се трудят Петър Ванев и Бисер Атанасов. Работата се извършва по поръчка на църквата и в ранния следобед беше нагледана от архиерейския наместник Георги Тодев и отец Антоний Енев.

Плановете са всичко да бъде завършено до Ивановден – 7 януари, когато в 9 часа за служба в хасковската църква се очаква пловдивският митрополит Николай.

Един коментар

  1. Красиво е,но защо вътре в храма са опънати въжета пред олтара и иконите?Много е грозно да спираш хората по този начин. И това чиновническо работно време от8÷17ч?!? Преди не беше така.Защо отблъскват хората?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button