Любопитно

Филм и каталог ще представят най-доброто от фонда на галерията в Димитровград

Кратък филм и юбилеен каталог ще представят най-доброто от богатия фонд на димитровградската художествена галерия „Петко Чурчулиев“, съобщават от общината.

Поводът е 60-годишнината от създаването на културната институция. Инициативата е на стойност 22 120 лв., като 17 770 лв. са от Национален фонд „Култура“, чрез програма „Визуални изкуства“, а останалите 4 350 лв. са собствен финансов принос. Проектът ще се реализира съвместно с катедра „Плакат и Визуални комуникации“ към НХА.

Галерията съхранява произведения на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата колекция от театрални плакати от първите биеналета на театралния плакат, проведени именно в Димитровград (1980 – 1990). Тук се съхраняват някои от първите произведения на концептуалното изкуство в България като „Сандъче-картотека`88“ от Недко Солаков.

През 2022 г. се навършват 60 години от създаването на галерията в Димитровград. До момента има издаден един малък каталог (преди 20 години), който е с лошо качество на изображенията, поради липсата на добра техника в миналото. Краткият филм ще спомогне за по-лесно представяне и популяризиране на галерията, коментарите на хора свързани с галерията и изкуството в Димитровград ще прибавят един емоционален аспект към цялостната визия на проект, допълват от общината.

Издаването на двуезичен каталог и създаването на кратък филм ще позволи на гостите на града и всички, които имат интерес към българското изкуство, да разберат повече за колекцията и историята на институцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button