Хасково

Хасковлии се жалват пред депутати от незаконни сметища, проблеми с имоти и ВиК

Проблеми с незаконни сметища, имоти, ВиК-сектора и Закона за устройство на територията са били част от проблемите, поставени от граждани пред депутати от „Продължаваме Промяната“ в Хасково.

Днес приемна проведе Настимир Ананиев, който е председател на комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание. Той заяви пред медиите, че в коалиционното споразумение е записано да се направи нов Закон за устройство на територията до края на мандата, но преди това трябва да се направи проверка на текущи проблеми и на бързи законодателства, които са нужни.

По неговите думи, са получени доста сигнали, свързани с проблеми около незаконното строителство, феодални модели на места, които като цяло спират изпълнението на закона, незаконни сметища и проблеми във ВиК-сектора и ЗУТ. На срещите в Хасково и страната идвали двойно и тройно повече хора от предварително записалите се.

„Имаше поставен проблем от хора, които са уведомени от кадастъра, че се е появил нов наследник на имота, тъй като общината е решила да обезщети някого с техния имот. Те са предприели съдебни стъпки да си защитят интересите. Друг казус беше свързан с адресна регистрация на хора, подобен имаше и в Сливен, хора искат да отпишат наематели, които са на адреса им и вече нямат правни взаимоотношения“, посочи Ананиев. Той е получил и имейл за юридически лица, които източват ДДС. Те си взимат офис за 1 месец, само за да получат адреса, а след това фирмата се регистрира на съответния адрес и започва да се използва най-вече за ДДС-измами. В един момент започват да идват всякакви институции и да търсят конкретна фирма, която се занимава с незаконна дейност.

Продължаваме Промяната

„Лично ще търся кмета на Свиленград във връзка с едно незаконно сметище, за което ни сигнализираха. То се намира до къща с 3 деца. Хората показаха брутални снимки и се борят за неговото разчистване от 2 – 3 г. Сметището е на общинска земя. Ще се поинтересувам какъв е казусът. Местната власт някак си става проактивна само по избори, за съжаление“, допълни председателят на парламентарната комисия.

Нейният заместник архитект Йордан Терзийски отчете голям интерес от негови колеги, които са дошли с конкретни предложения. „Изразиха своите притеснения, че Хасково е един от малкото областни градове останали без Общ устройствен план и други свои местни притеснения. ОУП е от фундаментално значение за облика на един град и за правилното му развитие във времето. Често се поставят и проблеми с ВиК-дружествата“, каза Терзийски.

Хасковският народен представител и бивш главен инженер на ВиК Лозко Лозев се ангажира да работи за възможно най-много инфраструктурни проекти на територията на областта, свързани с ВиК. Целта е подобряване на услугата, която не е на нужното ниво. Това ще е неговата кауза през следващите 4 г.

По негови наблюдения твърде дълго понятието воден цикъл се използва доста свободно от всички, които не са технически запознати. Той обясни, че разликата от това да се подменят водопроводи улица по улица и да има започнат воден цикъл е, че при цикъла има етапност и последователност. Тя обхваща голям процент от мрежата в населеното място. Лозев каза, че идеята е до края на следващата година да се завършат качествено възложените Регионални прединвестиционни проучвания, които са стратегическите документи, на базата на които ще стъпи ВиК като оператор и бенефициент на следващи инвестиционни намерения. Неговите надежди са дотогава ВиК – Димитровград да бъде консолидиран към ВиК – Хасково. Дотогава той обеща да помага на общините с проекти и изрази надеждата си да бъде овладяна енергийната криза.

Другият хасковски депутат Младен Запрянов е член на комисията по ефективно управление и дигитализация. Граждани са се жалвали пред него от неефективността на местната и част от централната администрация, както и от усложнен и недокрай ефективен процес на обслужването. По неговите думи гражданинът трябва да бъде поставен в центъра при предстоящата реформа в сектора. Целта е обслужването да става лесно, бързо и удобно.

Лозев коментира и предложението на колегата му от „БСП за България“ Владимир Маринов хасковските депутати от управляващата коалиция да работят заедно за решаването на проблемите на региона. Предстои такава среща за постигането на разбирателство.

Продължаваме Промяната

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button