Регион

Извънредна общинска сесия решава казуса с ВиК – Димитровград

Казусът с ВиК – Димитровград влиза на извънредна сесия на общинския съвет, която е насрочена на 4 февруари. На нея трябва да бъде взето решение дали общината е съгласна да продаде дружеството на ВиК – Хасково.

Поводът е насроченото за 7 февруари общо събрание на съдружниците във ВиК – Димитровград. В дневния ред на събранието е включена продажбата на ВиК – Димитровград на ВиК – Хасково за 380 000 лв. На сесията съветниците трябва да решат как да гласува представителят на общината Юлиян Семерджиев на общото събрание – „за“, „против“ или „въздържал се“ относно продажбата.

Купувачът е длъжен да погаси всички задължения на прехвърленото търговско предприятие. Haskovo.info припомня, че ВиК – Димитровград има неплатени сметки за ток, като последно от МРРБ преговаряха с EVN да не се стига до спиране на електрозахранването, което ще доведе до водна криза в община Димитровград. Идеята на министерството е след продажбата ВиК-Холдингът да отпусне пари за изплащане на сметките за ток. Така преди време бяха отпуснати близо 2 млн. лв. на ВиК – Хасково.

Консолидацията ще помогне да се кандидатства за европейско финансиране за подмяна на остарялата ВиК-мрежа. В същото време от община Димитровград вече две години се опитват да избегнат шоковото поскъпване на водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button