Хасково

53 дела за домашно насилие за година в Хасково

53 дела по Закона за домашното насилие са образувани през 2021 г., сочи годишният доклад на Районен съд – Хасково.

За сравнение през 2020 г. тези дела са били 54, а през предходните 2 г. съответно 43 и 56. Председателят на съда Пламен Георгиев коментира пред медиите, че не може да се изведе тенденцията за ръст на делата, свързани с домашното насилие през пандемичните 2020 и 2021 г.

Подобна е и ситуацията с разводите. Тези, които са постъпили по исковия ред през 2021 г. са 72, а през предходните 2 г. – 82 и 96. През миналата година със споразумение са постъпили 79 дела за разводи, като и при тях няма ръст заради пандемията през последните години.

Повечето от делата, свързани с неспазване на карантината и противоепидемичните мерки са били през 2020 г. През миналата година е имало 10 дела за нарушаване на карантината, като всички са приключили с осъдителни присъди, като най-тежкото наказание е 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и 10 000 лв. глоба.

28 са делата за неносене на маски и неспазване на противоепидемичните мерки. 3 от глобите са потвърдени, 2 от делата са прекратени, 19 са приключили с отмяна на глобите и 4 са приключили в началото на 2022 г. Най-честата причина за отмяната на санкциите е, че в актовете и наказателните постановления не е посочено конкретното нарушение, а само се позовава на определен закон, който в някои от случаите също бил сгрешен.

Днес се проведе Общото събрание на Районен съд – Хасково, на което беше обсъден годишният доклад. Сред присъстващите са били председателят на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова и председателят на Хасковския административен съд Василка Желева.

Както Haskovo.info писа, през годината в съда са постъпили по-малко дела, но натовареността е над средната за страната. На събранието Районен съд – Хасково е получил висока оценка за дейността си през поредната пандемична година.

По-малко дела постъпиха в Хасковския районен съд през 2021-а

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button