Любопитно

Хасковлии извиха голямо хоро с песните на Петя Панева на „Китна Тракия“

Хасковлии извиха голямо хоро с песните на младата народна певица Петя Панева на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ в парк „Кенана“.

Кметът Станислав Дечев откри официално 56-ото издание на събора по обяд. Веднага след това многобройните гости весели победителката от шоуто „Гласът на България“. Много почитатели успяха да се снимат с младата звезда.

Събор

Програмата днес започна в 9 часа на две сцени. За участие са записани 67 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители. Участниците са от 26 общини и 47 населени места от страната.

На първа сцена групите и изпълнителите се оценяват от жури с председател акад. Милчо Василев – преподавател по дирижиране на народен оркестър, свирене в народен оркестър, академичен народен оркестър, инструментознание, методика на преподаване на духови народни инструменти. Членове са Иван Иванов – хореограф и художествен ръководител на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ и Розалина Гогова – етнограф.

Събор

На втората сцена участниците се оценяват от жури с председател доц. д-р Стефан Йорданов – хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Членове са Фанка Койнарова – народна певица и преподавател по народно пеене и Диляна Пецова – етнограф от Регионален исторически музей – Хасково.

Събор

Етнобазар „Наше село“ посреща гостите на събора. В зоната на занаятите има сувенири, дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими, черги и грънчарство. Не липсва традиционната скара и други кулинарни изкушения. Хасковлии се снимат в Кът за спомени с люлка и други автентични предмети от тракийския бит.

Събор

На 15 май ще се представят детски ансамбли от Хасково и областта. Ще гостуват: Детски танцов състав „Хорищенче“ и детско-юношески състав „Хорищенче“ – Харманли с ръководител Галина Христова, Детска група „Хорце“ при НЧ „Заря-1957“ – Минерални бани, Детски танцов състав „Гайтанче“ към ОП „Детски и младежки център“ – Димитровград с ръководител Наташа Тянкова, Танцов ансамбъл „Южняци“ с художествен ръководител Васко Димов, Представителен танцов ансамбъл „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова, Представителен танцов ансамбъл „Златна Тракия“ с художествен ръководител Златка Тимонова, Детски танцов състав „Пъстрица“ с хореограф Иван Иванов.

Концертите на детските ансамбли за народни песни и танци ще бъдат на втора сцена в парк „Кенана“ от 10 часа. Веднага след тях е и кулминацията на празничния ден. От 12 часа концерт-спектакъл „Ние, българите!“ ще изнесе Ансамбъл „Чинари“. В 13:30 часа ще се извие голямо тракийско хоро заедно с Народен оркестър при община Хасково с ръководител Димчо Йорданов и солистите Фанка Койнарова и Росица Делева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button