Хасково

36 украинци са пристигнали за седмица в Хасковска област

36 украински граждани са пристигнали през последната седмица в Хасковска област, като за предходния период новодошлите бяха 42, съобщават от областна администрация.

От началото на войната 523 украинци са били регистрирани и преминали през областта. На частни адреси са били регистрирани 228 човека, а в хотели – 295. Жените са 265, децата – 152, мъжете – 106. Временна закрила е предоставена на 369 души, като са издадени 254 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Към момента в хотели пребивават 86 украински граждани.

Към 17 май са подадени 104 заявления за еднократна финансова помощ. По тях са отпуснати 80 помощи, постановени са 10 отказа. Вече 64 украински семейства са подпомогнати от областната структура на Българския червен кръст. Те са получили предимно хигиенни материали, играчки, спално бельо, одеяла, дрехи, обувки и др. На 45 семейства са раздадени пакети с основни хранителни продукти. Всеки желаещ може да помогне като направи дарение в БЧК – Хасково.

Очакват се допълнителни инструкции за настаняването на украински граждани, които няма да могат да останат по хотели и места за настаняване след 31 май, съгласно условията на хуманитарната програма. Засега е ясно, че украинските граждани на българска територия, които не са на частни адреси, при тяхно желание да останат у нас, ще бъдат изпратени до пригодени държавни ведомствени бази. Това ще става след попълване на апликация с обобщени данни. Самата апликация се очаква да бъде налична в съвсем скоро време. За транспорта, който ще бъде безплатен за украинците, ще бъдат ползвани основно услугите на БДЖ. Няма държавни ведомствени бази на територията на област Хасково, допълват от областната администрация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
88
88
19.05.2022 17:11 17:11

както са пристигнали да си заминават обратно !!!! тука нямате място краинци мръсни !!!!!

Back to top button