Хасково

Наградиха учители и дейци на културата за 24 май в Хасково

Носителите на званието Учител на годината и отличия за културни деятели бяха връчени тази вечер на тържествен концерт в театър „Иван Димов“.

„Тази вечер възраждаме една стара традиция в Хасково. Разказаха ми, че преди години вечерта преди големия празник 24 май учителите, директорите на учебни заведения, просветните и културни дейци са се събирали заедно и тържествено са отбелязвали Деня на буквите. Не знам защо е била прекъсната тази практика, но ми се иска именно от тази вечер да я възродим“, заяви кметът Станислав Дечев.

Председателят на общинския съвет Таня Захариева поздрави всички по повод най-българския празник и връчи наградите на отличените хасковски учители. В категория „Учител в предучилищното образование“ признанието „Учител на година“ заслужи Жени Димитрова – учител в ДГ№21 „Вихрогонче“ в село Конуш. Отличието за „Учител в начален етап или прогимназиален етап на образованието“ получи Антоанета Никова – старши учител по история и цивилизации в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. В категория „Учител в гимназиален етап на образованието“ най-високото отличие получи Вера Георгиева – главен учител по английски език в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Награди

Специалните отличия от кмета за изключителен принос за развитието на изкуството и културата получиха актьорите Силвия Предова и Янко Митев, както и художникът Татяна Форева. Силвия Предова е любимка на поколения хасковски деца. Тя е куклен артист, който превръща куклените герои в живи същества, които имат свой собствен жизнен път. Силвия Предова идва в хасковския театър веднага след като завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и обиква града и децата.

Янко Митев е любимец на хасковската публика от десетилетия. Неговото име, неговите творчески превъплъщения и неговия глас са познати и обичани от всички. Янко Митев е не само куклен актьор, той пише пиеси, стихове за деца, песни и е любимец на малки и големи в Хасково.

Татяна Форева е директор на художествените галерии в Хасково. Тя е изключителен творец, с чиито творби се гордее не само Хасково, но и цялата страна. Керамични монументални пана на Татяна Форева се намират на фасадата на училище „Св. Паисий Хилендарски“, детска градина „Радост“ и училище „Васил Левски“ в Хасково. Творби на авторката притежават Националната художествена галерия в София, както в художествени галерии в страната. Колекционери от страната и чужбина се радват на нейни произведения, а за Хасково е чест, че Татяна Форева избра да твори и работи тук.

В празничния концерт участваха Представителен смесен хор „Родна песен“ с диригент Мартин Антонов, изпълнители от музикална школа „Манол Иванов“ при ОНЧ „Заря – 1858“, джазменът Димитър Русев, квартет „Виолина“ и танцьори от клуб „Гранд“.

На празничния 24 май от 10 часа ще има общоградско шествие от площад „Свобода“ до площадка „Спартак“, където ще бъдат наградени изявени ученици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button