Външни публикации

5 популярни храни за страхотна визия и здрави очи

Здравето на очите не зависи само от това дали стоите пред екрани дълго време, дали ги натоварвате или се взирате отблизо. Ежедневната диета също така е от голямо значение – но кои храни помагат най-много за поддържане на очите ви здрави? Ето списък от 5 популярни храни за оптимално зрение и здраве на очите:

Моркови

Ако има една суперхрана, която нашите очни лекари биха препоръчали за огромен тласък на здравето на очите ви, това биха били морковите. Един морков осигурява невероятните 200% от препоръчителното минимално дневно количество витамин А. Добавете критични минерали като витамини B, K и C, както и фибри и магнезий, а морковите просто не могат да бъдат бити като задължителни -включете диета за здравето на очите си. Трябва обаче да бъдете внимателни, понеже повечето съвременни зеленчукови производители добавят по изкуствен начин оцветители захър към тях, за да ги направят по вкусни и сладки. Поради тази причина е препоръчително да ги купувате от местни пазари или ако нямате тази възможност, в билла брошура може да откриете страхотни местни български зеленчуко производители на достъпни цени.

Спанак

Спанакът е чудесен пример за тъмно листно зелено, което е с високо съдържание на фолиева киселина. Това помага да се запази здравето на зрителния нерв (частта в задната част на окото, която изпраща визуална информация до мозъка) и да се предотврати дегенерация. Освен това е с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които не могат да се произвеждат естествено от тялото и които действат като нещо като „слънчеви очила“ за макулата, като я предпазват от вредното въздействие на синята светлина и UV радиацията. Високите концентрации на тези антиоксиданти намаляват риска от дегенерация на макулата.

Сладък картоф

За страхотен източник на витамин А и бета-каротин, сладките картофи са чудесен избор. Яденето на печен сладък картоф или парче пай със сладки картофи може да помогне за поддържането на здравето на очите, като намали риска от развитие на очни инфекции. Специалистите по грижа за очите също предполагат, че витамин А може също да помогне за намаляване или предотвратяване на симптомите на сухота в очите и да подобри нощното зрение.

Портокал

Тези вкусни цитрусови плодове са мощни, когато става въпрос за витамин С, като насърчават цялостното здраве на тялото и намаляват възпалението в очите, което може да доведе до сухота в очите и инфекция.

Витамин С също помага за укрепване на здравето на кръвоносните съдове. Това предотвратява изтичането на слаби кръвоносни съдове в ретината, причинявайки диабетна ретинопатия и отлепване на ретината.

Амла

Не всеки е чувал за този местен индийски плод, който е богат на витамини А и С, както и на каротин. Всички те са от съществено значение за запазване на здравата структура и функция на окото и предотвратяване на различни очни заболявания и заболявания. Яденето само на един от тези вкусни плодове всеки ден може да намали проблемите с катаракта и вътреочното напрежение, както и да се бори със сърбеж, зачервяване, сълзене на очите.

Правилното хранене е чудесен начин да сведете до минимум риска от развитие на потенциално застрашаващи зрението очни заболявания и състояния. За да научите повече за това кои храни могат да ви помогнат да запазите зрението си ясно и очите ви здрави, говорете с вашия личен лекар.

Back to top button