Хасково

Водосвет и литийно шествие на Спасовден в Хасково

Литийно шествие премина през Хасково на празника Възнесение Господне (Спасовден). Отслужи се и водосвет.

Шествието по традиция тръгна от църквата „Св. Архангел Михаил“ и продължи до параклиса „Възнесение Господне“ в парк „Ямача“. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.

ПразникСпоред Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

Според народните вярвания ако на днешния ден вали дъжд, реколтата ще е богата.

ЦъркваСв. Възнесение е тачен християнски празник в хасковския край от стари времена и на него са посветени 8 православни храма. Драматична е историята на църквата в ивайловградското село Попско. През трагичната 1913 г. башибузуците я разрушили, но хората я вдигнали наново, зографисали я, отляли камбана. През безбожните времена след 1945 г. тя западнала, но продължила да бъде дом на вярващите. След това обаче била изоставена и започнала да се руши.

Църквата в хасковското село Брягово е строена през далечната 1837 г. С дарения на строителни материали и пари и доброволен труд участвало цялото население.

Около 1869 г. в свиленградското село Момково била построена църквата „Св. Възнесение“. По това време храмовете не бивало да бъдат по-високи от човек, яхнал кон. Затова сградата била вписана в регистрите като хамбар за жито. Основен ктитор за построяването на храма бил заможният момковлия Марко Гроздев. Най-новият параклис, почит към Възнесението Господне, е в харманлийското село Смирненци. Той е осветен през 2013 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button