Хасково

Миглена Тянкова преди вота за ВСС: Необходима е промяна в двете квоти на Съдийската колегия

Продължава попълването на професионалната квота на следващия Висш съдебен съвет.
В събота и в неделя ще бъде гласуването. Няколко важни проблема, които трябва да бъдат приоретизирани очерта пред БНР председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова и кандидат за новия ВСС.

„На първо място е кадровата необезпеченост на всички нива в общите съдилища, проблемите, свързани с атестационните процедури, неравномерната натовареност на отделните органи на съдебната власт по нива, съдебната карта, електронното правосъдие, предизвикателствата, пред които са изправени окръжните и апелативните съдилища след закриването на спецпрокуратурата“, коментира Тянкова.

Haskovo.info припомня, че тя е с 23-годишен стаж в системата. Два пъти е председател на Окръжен съд – Хасково, преди това беше административен ръководител на Районния съд в областния център. Но преди да бъде избрана за председател е била редови съдия и в двете съдилища.

Тянкова коментира още, че спешно трябва да бъдат направени някои промени в структурата и състава на ВСС. „Категорична съм, а и мои колеги, че съдийската колегия е необходимо да има промяна в двете квоти – трябва да има мнозинство от съдии, избирани от съдии, с представителство на всички нива на съдилищата, застъпено с регионално такова. Трябва да се предвиди и допълнително основание за предсрочно прекратяване на мандат, в случаите когато не е оправдано доверието на тези, които са го избрали“, казва кандидатът за член на ВСС.

Миглена Тянкова заяви още, че трябва да има изискване към членовете на ВСС да притежават управленска компетентност и призова колегите си да гласуват.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button