Любопитно

Почитат писателя Димитър Инкьов с национална научна конференция в София

Институтът за литература при БАН провежда в София национална научна конференция на тема „Пътят на българската литература за деца и юноши“.

Тя е посветена на кръгли годишнини на именити български писатели. Сред тях е и роденият в Хасково Димитър Инкьов (1932 – 2006), от чието рождение се навършват 90 години. Конкретните годишнини на писателите са повод да отдадем на тези творци заслужената почит, казват организаторите.

Академичният форум разглежда спецификата на българската детска литература за деца и юноши в нейните литературни, философски, социални, политически, културни, психологически и исторически аспекти. В докладите се разглеждат тенденции в родната литература за деца и юноши, жанровите специфики и други проблеми.

Димитър ИнкьовДимитър Инкьов, известен български писател и дисидент, е популярен най-вече в Германия като един от най-големите съвременни детски писатели. В България е известен повече като журналиста с псевдоним Велко Верин от радио „Свободна Европа“.

През 1973 г. Инкьов започва да пише на немски език детски разкази за Баварското радио. През 1974 г. излиза от печат първата му книга „Куклата, която искаше да си има бебе“, обявена за бестселър на годината и преведена на 16 езика. Негови разкази стават част от учебници за ученици от първи до седми клас в Германия, Австрия и други европейски страни, а също в Канада и Южна Корея.

До края на житейския си път писателят издава над 100 детски книги, преведени на над 25 езика. Общият тираж на творбите му възлиза на около 10 милиона екземпляра. Към това се прибавят и 26 компактдиска с аудио книги, произведени от радио Бремен.

Много деца в Германия израстват с разказите и приказките на Инкьов и с поредицата „Аз и сестра ми Клара“, превърнала се в модерна класика в немскоезичния свят. На достъпен език и с увлекателен стил по-късно той разказва и Библията, и старогръцките митове и легенди. Критиците в Германия го наричат „майстор на детската проза“.

Димитър Инкьов редовно е изнасял беседи пред учителски семинари, както и на родителски срещи на тема „Как децата ни да обикнат книгите“ и „Книгите и тяхната роля в семейството“. За такива срещи авторът е канен не само в Германия, а и в Швейцария и Австрия.

През 1995 г. писателят е дарил на български училища, изучаващи немски език, 30 000 свои книги и още 30 000 тома от други немски автори.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ивайло Петров
Ивайло Петров
11.10.2022 18:09 18:09

Защо никой, никога не споменава прекрасния български детски сериен филм „Аз и сестричката ми Клара“, създаден по разказите на големия Димитър Инкьов? Филмът е заснет от БНТ през 1994-95 година. В главната роля е Кирил Варийски, като в епизодите участват актьори като Койна Русева, Тончо Токмакчиев, Люба Алексиева и други .. Защо сериала не се излъчва от БНТ?

Back to top button