Хасково

Подписаха договора за евтиното „зелено“ топло в Старческия дом и детски градини

Договорът по проекта, по който ще бъде осигурено евтино и екологично отопление в Старческия дом в Хасково и няколко детски градини в селата беше подписан днес, съобщават от Община Хасково.

С поставянето на подписите си министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът Станислав Дечев поставят началото на изграждането на иновативна система за производство на „зелен“ водород в Дома за стари хора на Кенана и фотоволтаични системи в няколко детски градини.

ДоговорБъдещата инсталация в старческия дом ще позволи към котелното на сградата да бъде монтирана водородна система заедно с хибридна фотоволтаична система. Ще се произвеждат водород и кислород чрез електролиза на вода като системата позволява да се произвежда високоенергийно гориво на място и така да се правят икономии с около 40%. Очаква се да се намалят и вредните емисии – серен диоксид с до 30%, въглероден диоксид с до 30%, азотен диоксид с до 25%, фини прахови частици с 6 до 8 пъти.

Слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване ще бъдат монтирани в 3 детски градини в хасковските села Динево, Малево и Узунджово и детска градина „Звездичка“ с 5 филиала на територията на община Стамболово. Проектът включва и засаждане на 500 люлякови фиданки в югоизточния край на парк Кенана. Рекултивацията на терена с люляк е с цел задържане на почвата и предотвратяване на ерозията. Планира се и озеленяване на кръгово кръстовище и зацветяване с рози на паркови площи в град Маджарово.

Стойността на проекта е над 909 000 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button