Любопитно

Културното министерство подкрепи хасковския фестивал на коледната песен

Хасковското сдружение „Орфей 1977“ получава финансиране от Министерството на културата за организиране на VІІ-ия национален фестивал на коледната и новогодишната песен. Отпуснатата сума 14 570 лв. е одобрена на последната сесия за финансова подкрепа на фестивали и конкурси в страната в областта на професионалното музикално изкуство.

От първото си издание до днес празникът се утвърди като стимул за българските композитори да пишат нови творби, свързани с празниците Коледа и Нова година. Срокът за изпращане на песните за конкурса тази година е 1 септември, съобщават от Младежкия център и сдружение „Орфей1977“.

Песните, допуснати до финала на фестивала, се определят от комисия, съставена от диригентите на хоровете, одобрени за участие. Тези песни се състезават за „Награда на диригентите“ и „Награда на публиката“, които се връчват на авторите.

Популярният хасковски фестивал има свой химн – песента „Коледа дошла е“, която се изпълнява в края на всеки концерт от всички хорове, включени в концерта, припомня Haskovo.info. Музиката и текстът са дело на Юлиян Слабаков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button