Любопитно

Александровската гробница е в ново академично издание

Александровската гробница е едно от свещените места у нас от времето на предхристиянството, разказва най-новата енциклопедия на Българска академия на науките.

Луксозното издание „Свещените места на България“ представя доказани научни факти и богат илюстративен материал за над 600 обекта на територията на страната. Някои от тях са съществували в миналото, други са обект на поклонение и днес, и всички те разкриват култови практики и религиозни ритуали, извършвани по тези места, и тяхната приемственост през вековете.

704 страници и над 1 300 снимки в енциклопедията запознават читателя с богатото ни културно-историческо наследство, с паметниците на многослойната религиозна култура и традиции през вековете, с езическите култове, с процеса на утвърждаването и разпространението на християнството, с появата на исляма и еврейската религия на територията на днешна България.

АлександровоХарактерно за Александровската куполна гробница от IV век пр. Хр. са коридорът и камерите, украсени със стенописи – растителни и геометрични орнаменти и фигурални сцени. През III век пр. Хр. достъпът до гробницата е ограничен, фасадата е демонтирана, а коридорът е запълнен с облицовъчни плочи, камъни и пръст, припомнят историците. Днес обектът е със статут на недвижима културна ценност с национално значение и привлича все повече посетители.

Енциклопедията е ценен извор на достоверна информация за всички, които се интересуват от местата, почитани векове наред като свещени от различни култове и религии, казва екипът от учени. В нея е включен терминологичен речник, информация за богове, светци и пророци, а също показалец на обектите по области, полезен за любителите на културния туризъм.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Васил Левски
Васил Левски
15.08.2023 23:58 23:58

Уникално

Back to top button