Хасково

Поредна министерска инспекция: Работата по газопровода е в срок

Дейностите по завършването на газопровода с Гърция се извършват в срок, въпреки че той е критичен, констатира при поредното си посещение в Хасково служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Този път той беше в офиса на строителната фирма „Авакс“. „Ясно се вижда една мобилизация и по-добра координация между строителите и службите. Все още има доста работа да се свърши, графикът е доста сгъстен, засега няма изоставане и нещата вървят по план“, каза министърът.

Той посочи, че през следващата седмица имало доста задачи за приключване, когато щяло да има по-добра представа как върви всичко. Общините трябвало да сертифицират локални пътища, водопроводи и канавки. През следващата седмица Христов щял да направи поредната си инспекция със своите колеги от Гърция и Румъния, за да обсъдят цялостното развитие на проекта, така че той да бъде завършен до края на септември.

От компанията собственик на газопровода ICGB коментираха, че строителството е завършило, като остава вертикална планировка и асфалтиране при диспечерския център и изпълнение на предписание на пожарната. През следващата седмица предварително щяла да бъде придвижена документацията към ресорните служби, за да се избегне забавяне.

Министърът коментира, че преговорите с „Газпром“ ще бъдат в рамките на сегашния договор. Той посочи, че ако не спазваме договора при един арбитраж страната ни можела да загуби 7 – 8 – 9-цифрени суми.

„При сегашния договор с „Газпром“ цената на газа е близка до тази от Азербайджан. Двата танкера с втечнен газ, договорени от предишното правителство, които трябва да бъдат разтоварени през септември са с около 50% по-скъпи. Това са стотици милиони, които ще трябва да платим“, каза служебният министър. Преговаряло се още с Турция и Саудитска Арабия.

Според Росен Христов геополитиката не трябвало да се смесва с икономиката, защото нещата ставали по-зле за крайния потребител.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button