Хасково

Инспектират 190 военни паметници в Хасковска област

Военните паметници в Хасковска област ще бъдат обстойно прегледани, съобщават от областната администрация.

Решението е взето на заседание на областната комисия „Военни паметници“, водено от заместник-областния управител Мартин Узунов. Секретарят на комисията Делчо Кунчев е докладвал, че регистърът ще съдържа снимки и текстови материали за 190 паметници на територията на област Хасково. Те се намират в 106 населени места.

Част от членовете на комисията са направили предложение да отпаднат някои от паметниците с мотива, че не отговаряли на законовото определение за военен паметник. Предложено е било други да бъдат включени. В крайна сметка от комисията са решили да бъдат прегледани по-обстойно всички паметници, които ще фигурират в Областния регистър и картотека на военните паметници на област Хасково. Той ще бъде гласуван на следващо заседание.

На заседанието стана ясно, че има идейно-художествен проект за изграждане на военен паметник в харманлийското село Остър камък. Планира се такъв да бъде монтиран в обновения парк в селото. Той вече разполага с нова детска площадка. Изготвен е и идейно-художествен проект за изграждането на параклис в парка. Проектът за изграждането на военен паметник в селото ще бъде гласуван също на следващото заседание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button