Хасково

Палежи под афект: Съдът забранил на Тодор да се прибира вкъщи заради тормоз над родителите си

33-годишният Тодор Бойчев, който беше обвинен в палежа на трите постройки в Хасково, е действал под афект и след употреба на алкохол. Това е изводът на прокуратурата.

Днес в съдебната зала стана ясно, че в петък часове преди пожарите, Тодор е получил заповед за незабавна защита, която му забранява да доближава родителите си в село Тракиец. Тя е издадена от съда по дело за домашно насилие, защото системно е тормозил родителите си. Така на практика той не може да си прибере в дома си.

След като е получил забраната да си прибира вкъщи той е употребил алкохол. Тогава според прокуратурата е решил спонтанно да запали сградата до тютюневите складове и къщите на улица „Добруджа“ и в квартал „Куба“, където е живял през последните месеци. Не го е планирал предварително, защото не е използвал запалителни течности, а е използвал за палежите хартия и съчки, каза прокурорът по делото Делчо Лавчев.

СъдБойчев разказа пред съда, че се е лекувал от алкохолна зависимост в няколко клиники. Последно преди 2 месеца е бил за месец и половина в клиниката в Кърджали. От прокуратурата припомниха, че досега той е осъждан 8 пъти – за шофиране в нетрезво състояние, кражби, държане на дрога, закана за убийство, унищожаване и повреждане, неизпълнение на заповед по Закона за домашното насилие. Има и едно регистрирано бягство от затвора в Стара Загора. Това обаче не било типично бягство. Той е бил в отпуск и когато е тръгнал да се прибира към затвора се е напил и е паднал и заспал в канавка, стана ясно в съда.

Прокуратурата поиска постоянен арест за мъжа, който е направил самопризнания за палежите, има опасност да се укрие и да извърши други престъпления. Както Haskovo.info писа, стойността на опожарените сгради е близо 500 000 лв., като нанесените щети са за над 45 000 лв. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 3 до 12 г.

Тодор и адвокатът му изразиха съгласие с прокуратурата за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража“, защото на практика той няма къде да отиде при по-лека мярка.
Така съдът го остави в ареста. Определението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Другият мъж, който беше задържан в петък вечерта след палежите е освободен, тъй като не е доказана негова съпричастност. Той ще бъде свидетел по делото.

МВР: Пожарите в Хасково са умишлени, задържани са клошари – ВИДЕО

Трета необитаема постройка пламна в Хасково, гори и край „Република“

Голям пожар в тютюнев склад в Хасково, след това пламна и къща – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анна
Анна
20.09.2022 18:05 18:05

Клошар, пък рецидивист, пък алкохолик, сега и подпалвач. Хубави хора скитат по хасковските улици! Благодарим на съдебната система, че ги пускате на свобода и в отпуск!

Back to top button