Хасково

Ефрейтор Иван Димитров получи грамота и парична награда за намерените икони

Министърът на културата проф. Велислав Минеков отличи с грамота и парична награда ефрейтор Иван Димитров от 31 механизиран батальон – Хасково за приноса му в опазването на културното ни наследство, съобщават от ведомството.

Това стана на официална церемония в галерия „Средец“ на Министерството на културата, на която присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2 механизирана бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. Ефрейтор Димитров бе придружаван от дъщеря си Красимира.

ВоененHaskovo.info припомня, че ефрейтор Димитров намери чувал с 5 православни икони от 1888 г. и 1892 г. при охрана на българо-турската граница. Хасковлията веднага докладвал за откритата необичайна находка на прекия си началник. Двамата предали в РПУ „Средец“ чувала с иконите. След приключването на необходимите процедури се планира иконите да бъдат изложени в галерията в Бургас, където има голяма колекция от странджанска иконопис.

„За мен е чест да съм тук, на официалното награждаване на военнослужещ от Българската армия за една достойна за възхищение човешка и родолюбива постъпка. Горд съм, че Българската армия и Сухопътните войски имат такива хора в редиците си, които са водени от истински ценности и пазят българските традиции. Спасените икони остават в съкровищницата на България, благодарение на един достоен българин-военнослужещ“, каза министърът на отбраната на церемонията.

„Аз съм внук на достоен български офицер и искам да ви припомня думи, които е споделял моят дядо с мен. Българската армия е притежавала и притежава днес две изключително мощни оръжия – чест и достойнство. Ефрейтор Димитров, Вие доказахте, че сте част от тези оръжия. Благодаря Ви за достойната постъпка! Вие опазихте част от нашето културно-историческо наследство и заслужавате тази награда“, сподели министърът на културата.

Ефрейтор Димитров благодари за оказаната чест и посочи, че възприема наградата не като лична, а като награда за всички военнослужещи в България. „Ние всеки ден се подготвяме за тежки изпитания, защото това е нашата мисия. За нас е важно опитът и това, което правим, да го предадем на идните поколения. Да живее България!“, каза в емоционалното си слово ефрейтор Димитров.

Хасковски военен намери чувал с икони при охрана на границата с Турция

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button