Регион

Облекчиха младите семейства при кандидатстването за нови жилища в Свиленград

Младите семейства в Свиленград вече са облекчени при кандидатстването за нови жилища. За целта общинският съвет актуализира наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд, съобщават от общината.

Като част от Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост тази година започна процедура за учредяване право на строеж за социални жилища. Целта на общината бе да се намери решение за задоволяване нуждата от жилище на млади семейства и това да бъде стимул за оставането им в Свиленград като добро място за живот.

При провеждането на процедурата се установи, че много от изискванията за картотекиране, което е първа стъпка към включване в процедура за жилище, са остарели и затрудняват кандидатите. За да облекчи условията и да ги направи приложими към днешната икономическа реалност, общината подготви изменение на наредбата, което утвърдиха общинските съветници.

Сред най-важните промени е отпадането на пълната забрана кандидатите да притежават имоти. Вече могат да декларират собственост до 1/2 идеални части от жилищен имот на територията на общината.

Друга промяна касае притежанието на МПС на застрахователна стойност до 3000 лева. Това условие отпада и остава изискването семейството да притежава едно превозно средство без ограничение на неговата стойност.

С изменението на наредбата се облекчава също изискването за доходите на домакинството и отпада условието адресната регистрация на кандидатите да е само в Свиленград, включват се и селата от общината. Освен семейства и съпрузи вече могат да се картотекират и лица, които се намират във фактическо съжителство.

Досега в наредбата срокът за подаване на молби и декларации за включване в картотеката беше до 30 ноември. Сега срокът се удължава до 31 декември.

След тази дата общината ще открие нова процедура за всички картотекирани лица с установени жилищни нужди по реда на чл.45а от Закона за общинската собственост за безсрочно и възмездно право на строеж за изграждане на останалите социални жилища на общински имот на улица „Граничар“, допълват от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button