Регион

Два обекта на БАБХ на „Капитан Андреево“ стават част от националната сигурност

Слагаме началото на края на драмата с фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“. Така от служебното правителство определиха днес решението си да обявят за стратегически обекти от значение за националната сигурност два обекта на пункта, където работи Българската агенция за безопасност на храните. По този начин на място ще може да започне работа ДАНС, които да извършват специфична защита – информационна и физическа.

Държавата поема цялата дейност по контрола на храните на Капитан Андреево, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев. Служебният премиер Гълъб Донев коментира, че така ще се върне сигурността и качеството на стоките, които влизат през този пункт в България и Европа.

Предвиден е 40-дневен срок за увеличаване на капацитета на държавната лаборатория за фитосанитарен контрол. До 6 месеца трябва да бъде изграден клон на държавната лаборатория на самия пункт.

Земеделският министър поясни, че и в момента частната фирма „Евролаб 2011“, която преди извършваше фитосанитарния контрол, не извършва дейност на граничния пункт. „Държавата не води битки с никого. Най-вероятно съдебните спорове ще продължат, но това не означава, че държавата няма да работи“, допълни той.

Междувременно днес Върховният административен съд определи като нищожно решението на Административен съд – София по жалба на „Евролаб 2011“, с която се спира предварителното изпълнение на заповедта на БАБХ, отнасяща се за товаро-разтоварната дейност на пункта. ВАС връща делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button