Регион

До 3 месеца ще са готови две нови ленти за хладилни камиони на Капитан Андреево

България и Турция продължават мерките за облекчаване на товарния автомобилен трафик, съобщават от министерството на транспорта.

Тези усилия ще продължат, но ще се търсят и алтернативи, свързани с железопътния и водния транспорт на стоки и товари. Целта е броят на опериращите интермодални влака да се увеличи от 7 до 22. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Република Турция Адил Караисмаилоглу.

До 2-3 месеца ще приключи изграждането на две нови ленти за хладилни камиони при ГКПП „Капитан Андреево“, което също ще облекчи преминаването, каза вицепремиерът.

Среща„След Ковид кризата и възстановяването на световната икономика, както и в резултат на войната в Украйна, всички товарни и логистични потоци се насочиха по направлението в нашия регион. В тази връзка, с турския ми колега се обединихме, че трябва да работим много по-сериозно за развитие на алтернативите, свързани с железопътния и водния транспорт“, коментира Алексиев. По думите му, за 10-те месеца на 2022 г. в митниците на Капитан Андреево и Лесово са обработени над 100 000 товарни автомобила повече, спрямо същия период на миналата година.

Двамата министри обсъдиха възможността за откриване на нов железопътен граничен пункт между България и Турция по линията Ямбол – Лесово – турска граница. „В областта на интермодалните превози вече имаме голям напредък – около 60-70 000 камиона от терминала в Пловдив са преминали към Турция от началото на годината“, посочи Христо Алексиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button