Регион

100-годишен юбилей празнува училище „Д-р Петър Берон“ в Свиленград

100-годишeн юбилей празнува СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград, нacлeдниĸ нa Oдpинcĸaтa бългapcĸa мъжĸa пeдaгoгичecĸa гимнaзия „Д-p Πeтъp Бepoн“, съобщават от областната администрация.

Тържеството започна с шествие от храм „Света Троица“ до учебното заведение. Церемонията по поднасяне на венци и цветя се състоя пред паметника на училищния патрон, където отпразнуването на юбилея продължи.

ПразникНа събитието присъстваха областният управител Минко Ангелов, заместникът му Мартин Узунов, началникът на РУО – Хасково Веселина Павлитова, зоологът и политик д-р Петър Берон, основателят на фондация „Българска Памет“ д-р Милен Врабевски и други специални гости.

Празник„Благодарствени слова трябва да отправим към будните деятели, съумели да въздигнат образователното дело на пиедестал и положили усърдие това прекрасно учебно заведение да отвори врати. В Деня на народните будители – 1 ноември, за мен е изключителна чест да поздравя сегашното ръководство, учителите и учениците на гимназията, зaвeщaна ни oт големия бългapcĸи просветител, учен, енциклопедист и философ д-p Πeтъp Бepoн и успяла да се съхрани и до днес. Носете духа на просветлението и знанието и занапред. Пазете традициите и се гордейте, че сте част от това учебно заведение с велика история. Честит празник!“, отправи в поздрава си областният управител и връчи почетен плакет на директора на училището Мариян Боянов. Тя връчи плакет на Ангелов и други специални гости.

„Вие сте един прекрасен ъгъл на България. Вие сте началото и вход към християнската и европейска цивилизация. Вие сте един град, който не е далече от славните битки на българската войска. Ние трябва да знаем, че сме наследници на велики хора“, каза д-р Берон, уверявайки присъстващите, че ще гостува отново в учебното заведение. Приветствие отправи и д-р Врабевски.

ПразникСлед тържествените слова бе открит барелеф с герба на гимназията във фоайето на третия етаж. Наградени бяха и победителите от националния конкурс „С мисъл за бъдещето“ по повод 100-годишния юбилей.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button