Любопитно

Изложба на акад. Румен Скорчев откриват в Димитровград

Изложба рисунки и графика на академик Румен Скорчев ще бъде открита на 9 ноември от 17:30 часа в зала 1 на художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград. Тя ще продължи до 11 декември.

Поводите за тази изложба са два. От една страна през тази година се навършват 90 години от рождението на автора, а от друга – на събитието ще бъде връчен плакет на съпругата на Румен Скорчев – Ели Скорчева. През миналата година тя направи едно значимо дарение на галерията – 6 графики на автора от различни периоди, даващи една по-цялостна представа за неговото изкуство.

Светлин Русев казва за неговите рисунки: „Румен Скорчев е рядък пример, особено в днешно време, на цялостното възприемане на света чрез възможностите и силата на рисунката. Разбирането на рисунката, усещането и владеенето на нейните възможности, е мярка и за културата на таланта, и за интелигентност на творческото поведение, но преди всичко е израз на непознаваемия и неуловим вътрешен живот на художника… В рисунката художникът е това, което е – и като душевност, и като артистична възможност. Зад нея не можеш да се скриеш“.

Академик Румен Скорчев е роден през 1932 г. в Търговище. Дипломиран е като инженер-паркостроител през 1957 г., а през 1964 г. завършва Художествената академия, където от 1984 г. е хабилитиран професор. Получил е над 40 национални и международни награди. Илюстрирал е многобройни книги за деца и възрастни. Стипендиант на японската фондация Kokucai Koryu Kikin. Негови творби са включени в двутомното японско издание за 300 водещи графици на ХХ век. През 1970 г. получава златен медал на международното биенале на графиката във Флоренция и творбата му е включена в колекцията на галерия „Уфици“. Негови картини представят България в музея „Албертина“ – Виена, „Виктория и Алберт“ – Лондон, Националната галерия във Вашингтон, „Дордрехт Музеум“ – Холандия и много други музеи и частни сбирки по света.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button